X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Znakomita alternatywa dla królowej polskich ciast, szarlotki

Ostatnia aktualizacja: 08.12.2016 17:38
- Śniadanie, obiad, kolacja - w moim przypadku jabłkowy strudel załatwia absolutnie wszystko - opowiada prowadząca, Katarzyna Pruchnicka.
Audio
  • Jaki jest najlepszy przepis na strudel jabłkowy? (A nuż, widelec/ Trójka)
W tradycyjnym śląskim strudlu jabłkowym przygotowania do wypieku zacząć należy od ciasta
W tradycyjnym śląskim strudlu jabłkowym przygotowania do wypieku zacząć należy od ciastaFoto: Abby flat-coat via Foter.com / CC BY-NC-ND

Jesień i zimę trudno sobie wyobrazić bez wypieków z jabłkami. A skoro już mówimy o tych owocach, to znakomitym dodatkiem do nich jest cynamon. Ciasta jabłeczne dobrze jest przygotować z kwaśnych jabłek, np. antonówki lub szarej renety. Alternatywą dla doskonale znanych w polskich domach szarlotek jest śląski strudel.

Ciasto na strudel jest makaronowe i niesłodkie, a jego przygotowanie jest dość ciekawe, bo składa się z niewielu składników. - Z mąki, jajka, octu, soli i wody robimy bardzo elastyczne i rozciągliwe ciasto, a sam proces wyrabiania polega na mocnym wybijaniu ciasta w stolnicę - opowiada Beata Cienciała.

Co stanowi o znakomitym smaku strudla? Jaki farsz jest najlepszy? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość: 
Beata Cienciała (restauratorka)
Data emisji:
8.12.2016
Godzina emisji:
11.16

sm/mk

Czytaj także

Ciasto drożdżowe dla wegan (i nie tylko)

Ostatnia aktualizacja: 15.09.2016 15:57
- Przywykliśmy do tego, że w cieście drożdżowym muszą być jajka i masło. W mojej kuchni zastępuje je purée z batatów, marchewki lub dyni - mówi Marta Dymek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marta Gessler: do dziś mierzę się z piernikiem

Ostatnia aktualizacja: 07.12.2016 17:25
- Piernik to wcale nie jest proste ciasto, jak się nam wszystkim wydaje. Wychodzi zbyt twarde albo nawet zdarzają się piernikowe zakalce - mówi restauratorka, Marta Gessler.
rozwiń zwiń