Surowa ryba to nie tylko sushi
2017-01-12, 19:01 | aktualizacja 2017-01-13, 12:01
Myśląc o surowej rybie, pierwszym skojarzeniem może być sushi, choć japoński przysmak nie wyczerpuje bogactwa tematu. W tym odcinku zachęcamy do przygotowania odświętnego dania z łososiem i przysmaku z Ameryki Łacińskiej.
Posłuchaj
Karnawał to dobry czas, by spróbować różnych przystawek z rybą w roli w głównej. Ciekawą propozycją dla wielbicieli łososia może być ryba w wydaniu macerowanym, przez Skandynawów zwana gravlaxem. - Łosoś jest w tym wydaniu doskonały, bo jest leciutko podfermentowany, a jednocześnie cały czas świeży i surowy - przekonuje Michał Bonarowski.
Do takiej ryby można dodać sok z buraków czy sok z cytryny. W Ameryce Łacińskiej z surowych ryb przygotowuje się inną ciekawą potrawę - ceviche. Jej przygotowanie nie jest trudne, a w audycji zdradzamy jeden z przepisów.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Michał Bonarowski (amator kulinariów, znawca kiszonek)
Data emisji: 12.01.2017
Godzina emisji: 11.15
sm/fbi