X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Najlepsze ciasto na faworki

Ostatnia aktualizacja: 23.02.2017 16:38
W Tłusty Czwartek nie mogło zabraknąć u nas tego przepisu. Jego prostota wpływa na głębię smaku, a o jakości zaświadcza autorka recepty - Marta Gessler.
Audio
  • Katarzyna Pruchnicka wraz z Martą Gessler mówią o przepisach na faworki i pączki (A nuż, widelec/ Trójka)
Faworki to kruche ciasteczka posypane cukrem pudrem
Faworki to kruche ciasteczka posypane cukrem pudremFoto: buari via Foter.com / CC BY-SA

Na każde 50 gramów mąki dajemy jedno żółtko, więc na pół kilograma mąki dajemy dziesięć. Do tego dodajemy solidną łyżkę kwaśnej śmietany i tyle samo spirytusu. Alkohol sprawia, że faworki nie wchłaniają zbyt dużo tłuszczu i są lżejsze. Całość wyrabiamy na ciasto. Czy podsypywać je mąką? Czy faworki można smażyć na np. oleju kokosowym? Na te i inne pytania odpowiada w Marta Gessler.

Faworki najlepiej smakują, gdy są jeszcze delikatnie ciepłe. Podobnie ma się rzecz z pączkami. W audycji podajemy też uniwersalne porady w kwestii przygotowania pączków.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Marta Gessler (restauratorka, autorka książek kulinarnych, felietonów, właścicielka kwiaciarni, projektantka ogrodów)
Data emisji:
23.02.2017
Godzina emisji:
11.14

sm/fbi

Czytaj także

Rozgrzewające i energetyczne dania na zimę

Ostatnia aktualizacja: 11.01.2017 19:59
- Używam teraz dużo porów, buraków, ziemniaków i dyń - poleca znawczyni zielonej kuchni Magdalena Cielenga-Wiaterek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Właśnie za to lubimy blogi kulinarne

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2017 12:00
- Blog jest serialem. Przyzwyczajamy się do autorów, to pewien rodzaj przywiązania czy przyjaźni - mówi o blogach kulinarnych dziennikarka i pisarka Agnieszka Drotkiewicz.
rozwiń zwiń