X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Diabeł morski na talerzu w wykwintnym wydaniu

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2017 17:30
W Ameryce o tej rybie zwykło się mawiać "poor man’s lobster", czyli "homar biednych ludzi", choć jej smak aż prosi się o lepszą rekomendację. Żabnica, nazywana diabłem morskim, odstrasza wyglądem, ale jest smaczna.
Audio
  • Jak przygotować żabnicę? (A nuż, widelec/ Trójka)
Żabnica nie jest tania, ale bez wątpienia warta spróbowania
Żabnica nie jest tania, ale bez wątpienia warta spróbowania Foto: V'ron via Foter.com / CC BY-NC

- Na początku żabnica wydaje się trudna do przygotowania, bo ma potrójną skórę, więc bardzo ważne jest to, by zdjąć pierwszą błonę, pokroić ją na filety i ściągnąć kolejną warstwę. Lubię kontrasty, więc oczyszczonego homara faszeruję boczkiem, potem smażę na patelni, by potrawa delikatnie się zarumieniła, po czym wstawiam całość do piekarnika dosłownie na sześć minut - opowiada kucharz Marco Ghia.

Mięso żabnicy ma słodkawy, delikatny smak i jest bardzo soczyste. O jego walorach i sposobach na przygotowanie mówimy w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Marco Ghia (kucharz)
Data emisji:
27.04.2017
Godzina emisji:
11.19

sm/fbi

Czytaj także

Surowa ryba to nie tylko sushi

Ostatnia aktualizacja: 12.01.2017 19:49
Myśląc o surowej rybie, pierwszym skojarzeniem może być sushi, choć japoński przysmak nie wyczerpuje bogactwa tematu. W tym odcinku zachęcamy do przygotowania odświętnego dania z łososiem i przysmaku z Ameryki Łacińskiej.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Domowy sposób na homara - smacznie i tanio

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2017 15:20
- Do niedawna obchodziłam akwaria z homarami szerokim łukiem, bo nie wiedziałam, co z homarem zrobić. A okazuje się, że przygotowanie go w domowych warunkach jest bardzo proste - mówiła w swojej audycji Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń