Prosto, smacznie i zdrowo. W królestwie szparagów

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Prosto, smacznie i zdrowo. W królestwie szparagów
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Marian Weyo/Shutterstock.com

Szparagi najlepiej kupować świeże i grube. Zielone powinny mieć grubość palca, a białe mogą być znacznie większe. O tym, jak je wybierać i przygotowywać, rozmawiamy z Piotrem Kucharskim.

Posłuchaj

Kilka prostych potraw ze szparagami w roli głównej (A nuż widelec/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

- Jeśli potrzemy jednego świeżego szparaga o drugiego, to będą one bardzo charakterystycznie skrzypieć. Lepsze są grubsze, po cztery w pęczku, wówczas smakują najlepiej - opowiada kucharz.

Te białe najlepiej obierać jak marchewkę, bo inaczej mogą być łykowate. Gotowane krótko są chrupiące i łatwo je pogryźć. Zielonych szparagów nie trzeba obierać, a można z nich zrobić wiele smacznych potraw.

O tym, jak przygotować znakomitą zupę krem ze szparagów i jak zrobić duszone szparagi na patelni, mówimy w audycji. Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Piotr Kucharski (kucharz, piekarz)
Data emisji:
11.05.2017
Godzina emisji:
11.18

sm/mk

 

Polecane