Domowy przepis na najlepszy keczup

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2017 17:09
Lepsza aura zachęca do wychodzenia i jedzenia na zewnątrz, np. przy okazji grilla. A przy tego typu spotkaniach w plenerze nie może zabraknąć keczupu, który najlepiej przygotować w domu.
Audio
  • Jak przygotować domowy keczup? (A nuż, widelec/ Trójka)
Przygotowanie domowego keczupu jest proste, a smak wynagrodzi włożony w przygotowanie wysiłek
Przygotowanie domowego keczupu jest proste, a smak wynagrodzi włożony w przygotowanie wysiłekFoto: 5PH/ Shutterstock

Domowy sos pomidorowy jest znacznie zdrowszy i smaczniejszy, a przy okazji nie zawiera tyle cukru i konserwantów, co produkty dostępne w sklepie. Swoim przepisem i poradami w kwestii przygotowania keczupu dzieli się z nami kucharz Jurek Sobieniak.

Potrzebne nam są pomidory, można dodać suszone owoce np. śliwkę i dla osłody odrobinę miodu. - Na początku trzeba wyciągnąć środki z pomidorów, pokroić same owoce, odparować je i zmiksować, a dopiero na końcu dodać pestki i resztę, bo jest tam dużo aromatu, który w ostatniej fazie przygotowywania keczupu wraca na swoje miejsce - opowiada ekspert kulinarny.

By uzyskać lepszy smak, warto połączyć różne rodzaje pomidorów np. suszone, świeże i koncentrat. Na dodatek wrzucić suszone morele, cebulę czosnkową i inne dodatki, które nadadzą sosowi wyjątkową i niepowtarzalną nutę. O szczegółach mówimy w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Gość:
Jurek Sobieniak (kucharz, technolog żywności)
Data emisji:
17.05.2017
Godzina emisji:
11.10

sm/ei

Czytaj także

Keczup truskawkowy i inne przetwory

Ostatnia aktualizacja: 14.07.2016 17:35
Od lipca warto pomyśleć o jesiennych przetworach. - Owoce, z których robimy konfitury i dżemy, też można przyrządzić wytrawnie - zapewnia Marta Dymek, specjalistka od kuchni wegetariańskiej, autorka książki i bloga Jadłonomia.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kremowe z chrupiącą skórką. Przepis na frytki idealne

Ostatnia aktualizacja: 08.02.2017 16:45
Mają belgijski rodowód, smakują prawie wszystkim, a poza ziemniakami można je zrobić z selera, pietruszki czy marchewki. Przygotowanie kremowej w środku i chrupiącej na zewnątrz frytki wcale nie jest łatwym zadaniem.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Wielkanocne przysmaki z włoskim akcentem

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2017 19:22
Pasztety, pieczone schaby, szynka, sałatka warzywna i jajka w licznych wydaniach to tylko niektóre z potraw, które pojawią się na prawie każdym wielkanocnym stole. O tym, jak urozmaicić nasz zestaw włoskimi smakami mówimy w nagraniu audycji.
rozwiń zwiń