Rzodkiewka i pokrzywa, czyli nowe sposoby na... pesto

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2017 15:51
Główna zasada robienia tego aromatycznego sosu brzmi: zielone, orzechy i oliwa. O tym, jakie zaskakujące składniki można wykorzystać do pesto, opowiadał nam Piotr Kucharski.
Audio
  • Rzodkiewka i pokrzywa, czyli nowe sposoby na... pesto (A nuż, widelec/ Trójka)
Pokrzywa okazuje się być bardzo wdzięczną rośliną, która może wzbogacić nasze menu
Pokrzywa okazuje się być bardzo wdzięczną rośliną, która może wzbogacić nasze menu Foto: Pixabay/munki

Pierwszy pomysł to rzodkiewka. - Jeśli mamy swoje rośliny i wiemy, że nie są pryskane, to one są tak charakterne, mają taki fajny smak, że są idealne na pesto - opowiadał rozmówca Katarzyny Pruchnickiej.

Druga, być może bardziej zaskakująca propozycja, to pokrzywa. Jak ją zbierać i jak przygotować pokrzywowe pesto? Czym można zastąpić drogie orzeszki piniowe wykorzystywane w sosie? O tym wszystkim usłyszeć można w nagraniu audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi:
Katarzyna Pruchnicka
Data emisji:
8.06.2017
Godzina emisji:
11.14

ei/fbi

Czytaj także

Szparagi i jajko. Stworzone, by jeść je razem

Ostatnia aktualizacja: 01.06.2017 11:00
- Szparagi pasują do wszystkiego - mówi kucharz Piotr Kucharski. Dodaje, że najsmaczniejsze są w połączeniu z jajkami. I to w każdej postaci.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Najwyższy czas na polskie zioła!

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2017 12:15
- Kiedy używamy polskich ziół, kuchnia pachnie łąką i polami. To fantastyczne - mówi Malka Kafka, szefowa warszawskiej restauracji Tel Aviv.
rozwiń zwiń