X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Klasyczne polskie smaki na nowo

Ostatnia aktualizacja: 15.11.2017 15:30
Niedawno ukazała się książka Moniki Śmigielskiej w całości poświęcona polskiej kuchni przedwojennej. Zawiera niezwykłe przepisy i pokazuje, czym różni się nasza współczesna kuchnia od tej sprzed niemal stu lat.
Audio
  • "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna". Klasyczne smaki na nowo (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay/condesign
Książka Moniki Śmigielskiej "Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna" Książka Moniki Śmigielskiej "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna"

Forszmak, mrówki i sztufady. Brzmią jak słowa z języka obcego, tymczasem to nazwy bardzo popularnych w okresie międzywojennym dań. Zadania przypomnienia i odświeżenia tych klasycznych przepisów podjęła się Monika Śmigielska w swojej książce "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".

– Na przykład budyń w okresie międzywojennym był czymś zupełnie innym niż deser, który znamy obecnie. Wtedy mówiono na niego… kisiel mleczny. Budyniem nazywano dania na bazie ubitej masy z białek z różnymi dodatkami: warzyw, wątróbki, mięsa, kaszy i innych – opowiada autorka książki. 

Wszystkich, którzy chcieliby poznać sekrety przedwojennej kuchni, sposoby podawania potraw i przepis na popisowe risotto Heleny Paderewskiej, zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (autorka książki "Kuchenny Kredens. Polska kuchnia przedwojenna")
Data emisji: 15.11.2017 
Godzina emisji: 
11.15

ml/mk

Czytaj także

Specjalny poranny posiłek dla spóźnialskich

Ostatnia aktualizacja: 20.07.2017 18:10
Kawa i śniadanie w jednym - czy coś takiego jest możliwe? Tak! Przepis na taką potrawę podaje Jolanta Naklicka-Kleser z Pracowni Smaku.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak wyciągnąć z dyni to, co najlepsze?

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2017 14:45
Katarzyna Pruchnicka kontynuuje temat dyni i kolejny raz udowadnia, jak dużo można zrobić z tym fantastycznym warzywem.
rozwiń zwiń