X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2017 14:16
– To była obsesja. Stwierdziłam, że muszę je zrobić. Zrobiłam. Są wspaniałe – przyznała Katarzyna Pruchnicka.
Audio
  • Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku (A nuż, widelec, Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Chudovska/shutterstock.com/cc

Przepisem na "śledziowe kotlety" podzieliła się ze słuchaczami radiowej Trójki Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".

– Wystarczy wziąć śledzia, może być świeży, z beczki, mogą być gotowe filety. Rybę, uprzednio wymoczoną, drobno szatkujemy. Do tego dochodzi namoczona czerstwa bułka, poszatkowana cebula i jajko do związania masy. Wszystko to obtaczamy w bułce tartej. Można doprawić pieprzem. Soli absolutnie nie polecam już dodawać. Wrzucamy na patelnię, formujemy kotleciki. Mamy smaczny obiad w 20 minut – powiedziała w audycji "A nuż, widelec" Monika Śmigielska.

Jakie dodatki – według oryginalnego przepisu – pasują do tego dania? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna")
Data emisji: 5.12.2017 
Godzina emisji: 
11.15

kk/mk

Czytaj także

Kiszona kapusta to przysmak i źródło zdrowia. Jak ją przygotować?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2017 12:47
– Kapusta kiszona działa zbawiennie i jest niezbędna w naszej diecie – mówi dziennikarka Trójki Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sztufada. Nowoczesne i zarazem klasyczne podejście do obiadu

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2017 12:00
– W jednej z ostatnich audycji opowiadałam o tym, że budyń w dawnej kuchni polskiej nie był deserem, a pełnoprawnym daniem. Dziś pomówimy o innym, nieco zapomnianym daniu: o sztufadzie – mówi Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gdzie znaleźć najlepszych polskich szefów kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2017 12:00
Na uroczystej gali "Gault&Millau" nagrodzono polskich mistrzów sztuki kulinarnej. Wyróżnienia zostały przyznane w pięciu kategoriach i były rezultatem prac kilkunastu inspektorów, którzy odwiedzili ponad tysiąc polskich restauracji.
rozwiń zwiń