Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2017 14:16
– To była obsesja. Stwierdziłam, że muszę je zrobić. Zrobiłam. Są wspaniałe – przyznała Katarzyna Pruchnicka.
Audio
  • Przepis na kotlety ze śledzia z 1913 roku (A nuż, widelec, Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Chudovska/shutterstock.com/cc

Przepisem na "śledziowe kotlety" podzieliła się ze słuchaczami radiowej Trójki Monika Śmigielska, autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna".

– Wystarczy wziąć śledzia, może być świeży, z beczki, mogą być gotowe filety. Rybę, uprzednio wymoczoną, drobno szatkujemy. Do tego dochodzi namoczona czerstwa bułka, poszatkowana cebula i jajko do związania masy. Wszystko to obtaczamy w bułce tartej. Można doprawić pieprzem. Soli absolutnie nie polecam już dodawać. Wrzucamy na patelnię, formujemy kotleciki. Mamy smaczny obiad w 20 minut – powiedziała w audycji "A nuż, widelec" Monika Śmigielska.

Jakie dodatki – według oryginalnego przepisu – pasują do tego dania? Zapraszamy do wysłuchania całego nagrania.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: 
Katarzyna Pruchnicka
Gość: Monika Śmigielska (autorka książki "Kuchenny kredens. Polska kuchnia przedwojenna")
Data emisji: 5.12.2017 
Godzina emisji: 
11.15

kk/mk

Czytaj także

Kiszona kapusta to przysmak i źródło zdrowia. Jak ją przygotować?

Ostatnia aktualizacja: 21.11.2017 12:47
– Kapusta kiszona działa zbawiennie i jest niezbędna w naszej diecie – mówi dziennikarka Trójki Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Sztufada. Nowoczesne i zarazem klasyczne podejście do obiadu

Ostatnia aktualizacja: 22.11.2017 12:00
– W jednej z ostatnich audycji opowiadałam o tym, że budyń w dawnej kuchni polskiej nie był deserem, a pełnoprawnym daniem. Dziś pomówimy o innym, nieco zapomnianym daniu: o sztufadzie – mówi Katarzyna Pruchnicka.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Gdzie znaleźć najlepszych polskich szefów kuchni?

Ostatnia aktualizacja: 28.11.2017 12:00
Na uroczystej gali "Gault&Millau" nagrodzono polskich mistrzów sztuki kulinarnej. Wyróżnienia zostały przyznane w pięciu kategoriach i były rezultatem prac kilkunastu inspektorów, którzy odwiedzili ponad tysiąc polskich restauracji.
rozwiń zwiń