X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Przepis na idealny barszcz ukraiński

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2018 11:30
Jest aromatyczny, nietłusty mimo wędzonej słoniny, a dzięki dodatkowi w postaci soku wyciśniętego z surowych buraków – intensywny w smaku i kolorze.
Audio
  • Jak zrobić idealny barszcz ukraiński? (A nuż, widelec/Trójka)
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraińskiFoto: Spiridonova Iryna/shutterstock.com

Jak wskazała Katarzyna Pruchnicka, ona swój idealny barszcz ukraiński znalazła w warszawskiej Kanapie. Przepisem ze słuchaczami podzielił się szef restauracji – Dmitrij Babak.

Kucharz podkreślił, że barszcz ukraiński to danie, które potrzebuje czasu. Do wywaru uzyskanego z mięsa i wędzonej gruszki dodajemy podsmażone, pocięte w paseczki warzywa – cebulę, marchewkę i buraka – doprawione odrobioną octu i koncentratu pomidorowego. W garnku lądują też pokrojone w kostę ziemniaki. Do tego szczypta soli, pieprzu, cukru i sporo czosnku.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji, w której gość radiowej Trójki wyjaśnił, czym się różni barszcz ukraiński od polskiego. Z czym podaje się tradycyjny ukraiński barszcz?

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Dmitrij Babak (restauracja Kanapa)
Data emisji: 28.03.2018
Godzina emisji: 11.15

kk/kw


Czytaj także

"Boginie jedzenia" rządzą w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 08.03.2018 11:30
Szef kuchni to stanowisko kojarzone z mężczyznami. Francuzka Vérane Frédiani postanowiła przeciwstawić sie temu stereotypowi i stworzyła film dokumentalny "Boginie jedzenia".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak smakuje kuchnia staropolska?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2018 14:54
– Odpowiedź nie jest prosta. Ja zawsze mówię, że ona ma taki trochę słodko-gorzki smak. Jest trochę kwaśna, trochę słodka, mocno przyprawiona – powiedziała w radiowej Trójce Paulina Szulist-Płuciniczak z Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak nie marnować jedzenia?

Ostatnia aktualizacja: 22.03.2018 12:00
Zazwyczaj kupujemy za dużo, po czym wyrzucamy czerstwe pieczywo czy zepsute warzywa do kosza. Co zrobić, aby nie marnować jedzenia i przy okazji nie tracić pieniędzy?
rozwiń zwiń