Paprykowa pasta prosto z Gruzji

Ostatnia aktualizacja: 31.05.2018 11:30
Czym jest adżika? – To genialna, ostra pasta, na bazie papryki, z różnymi endemicznymi ziołami, czyli takimi, które występują tylko w Gruzji – opowiada Marcin Meller, który uwielbia gruzińską kuchnię. 
Audio
  • Adżika. Ostra pasta prosto z Gruzji (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/NatalyaBond

Okładka książki "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji" Okładka książki "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji"

– Adżika może być używana do wszystkiego. Jako smarowidło do kanapek czy przyprawa do mięs. Na moje standardy wcale nie jest taka ostra – tłumaczy miłośnik paprykowej pasty. Marcin Meller wraz z żoną Anną napisał książkę "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji". Para opowiada o swojej miłości do tego kraju i do przepysznej kuchni z tamtych stron. 

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Meller (dziennikarz, współautor książki "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji")
Data emisji: 31.05.2018
Godzina emisji: 11.21

kw/mk

Czytaj także

Jak przyrządzać szparagi?

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2018 11:45
Mówi się, że maj to najpiękniejszy miesiąc w ciągu roku. Coś w tym jest, bowiem oprócz wspaniałej pogody oznacza atrakcje dla naszego podniebienia. Jedną z nich są szparagi, które jeszcze nie wszyscy zdążyli poznać. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Idealny przysmak do kawy

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2018 12:02
Lawendowa Panna Cotta doskonale komponuje się z aromatyczną kawą, a przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chłodnik – idealny posiłek na ciepłe dni

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2018 11:50
Gdy na zewnątrz bardzo ciepło, ciężko przekonać się do gorącej zupy. Chłodnik to idealne rozwiązanie na wiosenne i letnie dni.
rozwiń zwiń