Smaki prosto z Gruzji

Ostatnia aktualizacja: 09.08.2018 11:30
Wakacyjne wyjazdy to doskonała okazja, aby spróbować przysmaków z całego świata. Co zatem powinno znaleźć się na talerzu w Gruzji? 
Audio
  • Marcin Meller o kuchni gruzińskiej (A nuź, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Chudovska

Okładka książki "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji" Okładka książki "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji"

– Jest na przykład takie danie shkmeruli. To kawałki kurczaka z kośćmi, zapiekane w glinianym naczyniu z dużą ilością czosnku i mleka. Jeżeli jesteśmy przy drobiu, to pyszna jest zupa chikhirtma. To bulion z kurczaka z nutą cytryny. Delikatnz, o bardzo ciekawym smaku – tłumaczy Marcin Meller, który wraz z żoną Anną napisał książkę "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji". Para opowiada o swojej miłości do tego kraju i przepysznej kuchni z tamtych stron. 

Dlaczego warto spróbować tradycyjnych gruzińskich pierogów? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Meller (dziennikarz, współautor książki "Gaumardżos. Opowieści z Gruzji")
Data emisji: 9.08.2018
Godzina emisji: 11.21

kw/mk

Czytaj także

Jak przyrządzać szparagi?

Ostatnia aktualizacja: 11.05.2018 11:45
Mówi się, że maj to najpiękniejszy miesiąc w ciągu roku. Coś w tym jest, bowiem oprócz wspaniałej pogody oznacza atrakcje dla naszego podniebienia. Jedną z nich są szparagi, które jeszcze nie wszyscy zdążyli poznać. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Idealny przysmak do kawy

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2018 12:02
Lawendowa Panna Cotta doskonale komponuje się z aromatyczną kawą, a przepis na ten deser wcale nie jest skomplikowany! 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Chłodnik – idealny posiłek na ciepłe dni

Ostatnia aktualizacja: 24.05.2018 11:50
Gdy na zewnątrz bardzo ciepło, ciężko przekonać się do gorącej zupy. Chłodnik to idealne rozwiązanie na wiosenne i letnie dni.
rozwiń zwiń