Doskonały czekoladowy karmel: błyskawiczny i przepyszny. Jak go przygotować?
2018-11-29, 11:11 | aktualizacja 2018-11-29, 17:11
Wielkimi krokami zbliża się zima. Co może nam umilić długie, chłodne wieczory? Oczywiście domowej roboty słodkości!
Posłuchaj
– Gorąco polecam czekoladowy karmel. Jego smak doskonale uzupełnia anyż, który delikatnie podkreśla czekoladowy aromat. Robi się go bardzo prosto. Wrzucamy cukier do rondelka lub na patelnię. Czekamy aż skarmelizuje i dolewamy odrobinę wody, masła i śmietanki kremówki. Dodajemy czekoladę i anyż, i gotowe – mówi Samar Khanafer.
Czy do czekoladowego karmelu najlepiej dodać anyż w ziarnach czy w gwiazdkach? Odpowiedź można odnaleźć w dołączonej audycji, w której usłyszeliśmy również przepis na wyjątkowe zimowe ciasteczka.
***
Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Samar Khanafer (autorka kulinarnego bestsellera "Hummus, za'atar i granaty", ekspert kuchni bliskowschodnich)
Data emisji: 29.11.2018
Godzina emisji: 11.38
ml/gs