X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Trochę wiosny w kuchni

Ostatnia aktualizacja: 04.04.2019 11:45
– Pomyślałam, że nie powinnam już mówić o warzywach korzeniowych, bo to kuchnia przednówkowa. Na nowalijki jeszcze chwilę poczekamy. Co więc jeść, by przywołać wiosnę na talerz? – pyta Katarzyna Pruchnicka.
Audio
  • Jak sprowadzić wiosnę na swój talerz? (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: smspsy/Shutterstock.com

– Możemy spróbować dwóch rozwiązań. Pierwszym są nowalijki pół-dzikie, takie jak czosnek niedźwiedzi. Wygląda trochę jak konwalia, tyle, że bez kwiatków. Wystarczy jednak dotknąć jego listków, by przekonać się, że jest to jednak bliżej spokrewnione z czosnkiem, niż z kwiatami. Drugie rozwiązanie, to nowalijki, które zrobimy sobie sami, czyli kiełki. Ten początek wiosny może się nam kojarzyć z uprawami rzeżuchy, ale równie dobrze może ona trafiać codziennie na kanapkę – opowiada dziennikarka kulinarna Małgorzata Minta.

W jaki sposób można wyhodować w swoim domu kiełki i czosnek niedźwiedzi? Czy ten ostatni można zbierać gdy rośnie on dziko? Odpowiedzi na te pytania, oraz przepisy na dania z wczesnych nowalijek, można usłyszeć w dołączonym nagraniu audycji, do czego gorąco zapraszamy.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Małgorzata Minta (dziennikarka i blogerka kulinarna)
Data emisji: 4.04.2019
Czas emisji: 11.30

ml

Czytaj także

Kim są "Agenci Sero-Siedem"?

Ostatnia aktualizacja: 21.02.2019 12:00
– Poszukują miejsc, w których dostępne są dobre, polskie sery zagrodowe – tłumaczy Katarzyna Pruchnicka, która spotkała się z inicjatorem tej "tajnej" organizacji. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jakie pączki można jeść bez wyrzutów sumienia?

Ostatnia aktualizacja: 28.02.2019 11:50
– Te pączki nie są smażone w głębokim tłuszczu, tylko pieczone. Powstają z mąki orkiszowej, a do tego mają mało cukru – mówi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Turniej kucharzy-artystów, czyli L'Art de la cuisine Martell 2019

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2019 11:50
– W ubiegłym tygodniu odbył się na zamku Ryn konkurs L'Art de la cuisine Martell. Tegoroczne kulinarne zadanie, które postawiono przed uczestnikami było brzmi niezwykle romantycznie: Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej – mówi Katarzyna Pruchnicka. 
rozwiń zwiń