X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jak potraktować gęsinę z szacunkiem?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2019 11:35
– Nie wyobrażam sobie gęsi bez dymu, kaszy jęczmiennej, buraka, czy bez jabłka – wylicza szef kuchni Michał Pezda. W tej odsłonie audycji podpowiadamy, co zrobić by polska gęś owsiana powróciła na nasze stoły w wielkim stylu.
Audio
  • Przepis na gesinę idealną (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/szmuli

W 2008 roku organizacja Slow Food Polska rozpoczęła akcję "Gęsina na św. Marcina", w którą co roku angażują się najlepsi restauratorzy. Od 8 listopada do 1 grudnia, w restauracjach oznaczonych logo akcji, będzie można zjeść dania z gęsiną w roli głównej. Ci, którym do restauracji jest nie po drodze, mogą przyrządzić je samodzielnie w domu.

– Najłatwiej będzie ją upiec. Przedtem należy gęsinę pomoczyć ze dwie, trzy godziny w 10 proc. solance. Dodajmy do tego liście laurowe, ziele angielskie, goździka, skórkę z pomarańczy, troszkę imbiru. Potem wyciągamy te wszystkie suche rzeczy, które mamy w tej zalewie, wpakujmy do środka i upieczmy w tym wszystkim. Na samym końcu zalewamy to miodem i podlewamy czerwonym winem – radzi kucharz.

Jakie jeszcze składniki są najlepsze jako dodatek go gęsiny? Na co powinniśmy uważać, kiedy zabieramy się za jej przyrządzenie? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Michał Pezda (szef kuchni w restauracji Aurana)
Data emisji: 7.11.2019
Godzina emisji: 11.30

kr/ml

Czytaj także

Robimy przetwory z dyni na zimę!

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2019 11:36
Za oknem już jesień, a w sklepach i na bazarach zaczęły pojawiać się dynie. Jolanta Naklicka-Kleser podpowiada, co zrobić, by dynia zagościła także na naszym talerzu zimą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lepszy rydz niż... wszystko inne!

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2019 11:36
– Czekam na sezon na rydze. Rydz nie dla wszystkich jest wykwintnym grzybem, ale w moim domu to absolutny majstersztyk – zdradza Marcin Duda, autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Makaron z bakłażanem i pomidorami, czyli wszystko w normie

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2019 11:36
"Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego to zapis rozmów o kuchni i jej związkach z literaturą oraz o literaturze i jej związkach z kuchnią.
rozwiń zwiń