Zdrowe pieczenie na ognisku

Ostatnia aktualizacja: 14.11.2019 11:35
Według najnowszej piramidy zdrowego żywienia mięso jest prawie na samej górze. Oznacza to, że nie powinno go być w diecie za dużo. Jakimi produktami można zastąpić mięso przy ognisku? Co najlepiej sprawdzi się w takich polowych warunkach?
Audio
  • Zdrowe jedzenie wprost z ogniska (A nuż, widelec/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Pcholik

– Jeśli chodzi o warzywa, to fajną alternatywą mogą być steki z kalafiora. Ja pracuję też na kapuście, z której można wykroić duży plaster, który wrzucamy na mocny ogień. Dobrą opcją jest też koper włoski, który rewelacyjnie łączy się z makrelą. Warzyw chrupiących nie musimy długo gotować. Jeśli chcemy mieć w nich smak, to im krótsza obróbka, tym lepiej – mówi Marcin Duda, autor bloga kulinarnego Fatalny Facet.

W jaki sposób można samodzielnie w domu uwędzić… śmietanę? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania audycji.

***

Tytuł audycji: A nuż, widelec
Prowadzi: Katarzyna Pruchnicka
Gość: Marcin Duda (autor bloga kulinarnego Fatalny Facet)
Data emisji: 14.11.2019
Godzina emisji: 11.33

ml


Czytaj także

Robimy przetwory z dyni na zimę!

Ostatnia aktualizacja: 03.10.2019 11:36
Za oknem już jesień, a w sklepach i na bazarach zaczęły pojawiać się dynie. Jolanta Naklicka-Kleser podpowiada, co zrobić, by dynia zagościła także na naszym talerzu zimą.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Lepszy rydz niż... wszystko inne!

Ostatnia aktualizacja: 10.10.2019 11:36
– Czekam na sezon na rydze. Rydz nie dla wszystkich jest wykwintnym grzybem, ale w moim domu to absolutny majstersztyk – zdradza Marcin Duda, autor bloga kulinarnego "Fatalny Facet".
rozwiń zwiń

Czytaj także

Makaron z bakłażanem i pomidorami, czyli wszystko w normie

Ostatnia aktualizacja: 17.10.2019 11:36
"Droga przez mąkę, czyli literatura dla kucharek" Łukasza Modelskiego to zapis rozmów o kuchni i jej związkach z literaturą oraz o literaturze i jej związkach z kuchnią.
rozwiń zwiń