Gaja Kuroń gotuje w "Kuchni z jajem"!

Ostatnia aktualizacja: 01.07.2020 09:00
Chyba każdy z nas stanął kiedyś przed podobnym dylematem: stajemy przed otwartą lodówką i… nie mamy pojęcia, co przygotować z produktów, które ją wypełniają. Koniec z tym! Z pomocą wszystkim, którzy nie wiedzą, co ugotować spieszy Gaja Kuroń.
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock.com/Dragon Images

Grażyna Gaja Kuroń jest córką Macieja Kuronia, po którym odziedziczyła pasję do gotowania. Kilka lat temu wzięła udział w "MasterChefie", a dziś prowadzi szkolenia i kursy kulinarne oraz przygotowuje indywidualne plany dietetyczne. Gaja debiutuje jako autorka kulinarnej audycji radiowej "Kuchnia z jajem" w Trójce.

Sezon na bób trwa w najlepsze!

Skoro mamy lato, to na naszych stołach musi pojawić się bób. Znany jest on i spożywana jest od stuleci. Znany głównie ze swojego zamiłowania do trójkątów Pitagoras uważał, że należy zakazać jedzenia bobu, bo… każde jego ziarno zawiera duszę zmarłej osoby. My jednak dalecy jesteśmy podobnemu poglądowi i gorąco zachęcamy do przygotowywania potraw z tej rośliny. Tylko jak?


Posłuchaj
03:31 _PR3_AAC 2020_07_01-10-15-50.mp3 Prosty przepis na danie z bobu? Jak najbardziej! (Kuchnia z jajem/Trójka)

 

Czy można przygotować śniadanie w postaci dania z bobu i trzech innych składników? Na szczęście, mamy Gaję Kuroń, która podjęła się tego wyzwania.

zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock.com/Aniela Straszewska zdjęcie ilustracyjne/Shutterstock.com/Aniela Straszewska

 – To całkiem proste. Musimy ugotować bób i wtedy możemy dodać go do sałatki, lub przygotować na jego bazie pastę. Ta składa się z 4 składników: oliwy, kolendry, czarnuszki i, oczywiście, bobu. Ziarna gotujemy 5-6 minut. Następnie należy je obrać. Gotowy bób rozgniatamy widelcem, dodajemy odrobinę oliwy z oliwek, kolendrę i czarnuszkę i pasta jest gotowa. Możemy ją podawać na grzance, albo z jajkiem sadzonym – 

Youtube/Smaker.pl

***

Tytuł audycji: Kuchnia z jajem
Prowadzą: Gaja KurońGabriela Darmetko
Data emisji:
 1.07.2020
Godzina emisji: 10.15

ml

Czytaj także

"Ślepy śledź", czyli śledź bez śledzia

Ostatnia aktualizacja: 27.02.2020 11:40
– Ta zupa miała imitować smak śledzia w okresach ścisłego postu. To nie żadne nowoczesne wege, tylko nasza polska tradycja postna – mówi Marta Sawicka-Danielak.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Mniej kaloryczny i zdrowszy sposób na calzone!

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2020 13:50
Calzone to pizza w formie słusznych rozmiarów pieroga. Przepis jest znany we Włoszech już od XVIII wieku. Tradycyjne nadzienie składa się z szynki, warzyw i mozzarelli, jednak Katarzyna Pruchnicka, w ślad za amerykańską autorką książek kulinarnych Sarah Britton, postanowiła zdradzić nam sposób na przyrządzenie calzone w zdrowszej, wegańskiej wersji.
rozwiń zwiń