Smakowity esej

Ostatnia aktualizacja: 19.03.2011 19:20
- Żyjemy w epoce zakochanej w produktach z całego świata lub tylko światowe jedzenie udających, a zapomnieliśmy smaku tego, co pod domem - pisze Wojciech Nowicki w eseju "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce".
Audio
  • Michał Nogaś o książce "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce"

W swojej nowej książce dziennikarz, krytyk kulinarny i fotograf opisuje współczesną Polskę widzianą przez pryzmat kuchni. "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce" traktuje o pamięci i dziedziczeniu smaku, o dalszych i bliższych korzeniach naszej teraźniejszości, odczytywanej poprzez obyczaje stołu. 

Stół,

Wojciech Nowicki przytacza stare i nowe książki kucharskie, kuriozalne jadłospisy, domowe receptury. Pokazuje zmiany, jakim uległy nasze przyzwyczajenia.

- Autor stawia też ważne pytania: o rodowód naszej kuchni, o zatracenie tożsamości i o to, jak bardzo dziś idziemy na łatwiznę, bo na przykład wybieramy żurek w proszku, bo nie chce nam się zrobić prawdziwego zakwasu - opowiada Michał Nogaś.

Dziennikarz Trójki podkreśla, że jest w tej książce cała prawda o nas dzisiejszych. - O tym, co, gdzie i jak jemy, jak bardzo zachłysnęliśmy się tym, co inne i jak bardzo zaniedbaliśmy to, co nasze - mówi.

Książka Nowickiego to nie tylko rozprawa o sprawach stołu, ale nade wszystko zmysłowy opis codzienności. Całość okraszona jest zdjęciami z wielkiej kolekcji autora.

 

Wojciech Nowicki, "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce", wydawca: Muzeum Etnograficzne im. Seweryna Udzieli w Krakowie

 

Aby wysłuchać recenzji Michała Nogasia, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj".

Więcej książkowych recenzji znajdziecie Państwo na blogu Michała Nogasia.

Audycji "Trójkowy znak jakości" można słuchać w każdy piątek około godz. 7.40.

(pg/mat. promocyjne)

Zobacz więcej na temat: POLSKA Kraków boks żurek