X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Dlaczego ryby psują się szybciej niż inne mięsa?

Ostatnia aktualizacja: 08.11.2018 09:13
– My mówiąc "psuje się", mamy na myśli to, że ono zaczyna dziwnie pachnieć. To wcale nie oznacza, że jest trujące – zaznacza dr Tomasz Rożek. 
Audio
  • Dlaczego mięso ryby szybko się psuje? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne Foto: shutterstock.com/Chirawan Thaiprasansap

– Ryby psują się szybciej dlatego, że są one zmiennocieplne i funkcjonują w środowisku o dużo niższych temperaturach, niż to, w którym my funkcjonujemy. Bakterie w wyższych temperaturach działają szybciej. Za tzw. psucie się mięsa odpowiadają też enzymy – zaznacza ekspert. 

Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania. 

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 8.11.2018
Godzina emisji: 7.15

kw

Czytaj także

Jakie kolory rozróżniają zwierzęta?

Ostatnia aktualizacja: 05.11.2018 07:45
– Zwierzęta widzą dziwacznie, niektóre nawet na szaro. Tak nam się wydaje, bo niby skąd mamy to wiedzieć? – mówi dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Dlaczego z zimna zgrzytają nam zęby?

Ostatnia aktualizacja: 06.11.2018 07:45
– Drgawki to dosć racjonalny odruch naszego organizmu, gdy spada temperatura ciała – mówi dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

W jaki sposób kremy blokują promieniowanie UV?

Ostatnia aktualizacja: 07.11.2018 07:45
– To jest temat dość skomplikowan, choć może nie tyle skomplikowany, co złożony – przekonuje Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń