X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jak prawidłowo mrozić grzyby, warzywa i owoce?

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2018 07:30
– Znam ludzi, którzy mrożą te produkty i jest to dobry pomysł – tłumaczy dr Tomasz Rożek
Audio
  • Najlepszy sposób na mrożenie produktów spożywczych (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Sahilmiyani/Shutterstock.com

– W przeciwieństwie do większości przetworów, gdy coś jest dobrze zamrożone, to zachowuje smak, zapach i wiele wartości odżywczych. Należy te produkty oczyścić i osuszyć. Wszystko co chcemy mrozić musimy najpierw porządnie wysuszyć. Pakujemy to potem do woreczków, lub w opakowania plastikowe i umieszczamy w zamrażalniku – mówi dr Rożek. 

Dlaczego tak ważny dla prawidłowego mrożenia jest wybór odpowiedniego opakowania? Zapraszamy do wysłuchania dołączonego nagrania.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz RożekMarcin Łukawski 
Data emisji: 18.12.2018
Godzina emisji: 7.14

ml

Czytaj także

Czy wiadro wody może obniżyć poziom w oceanie?

Ostatnia aktualizacja: 11.12.2018 08:00
– Nabierając wodę 10 litrowym wiadrem, zmniejszylibyśmy objętość światowych oceanów o jedną trylionową część litra – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy hel w płucach wpływa na wagę człowieka?

Ostatnia aktualizacja: 12.12.2018 08:00
– Jeśli nabierzemy helu w płuca, to będziemy lżejsi, bo ten pierwiastek chemiczny waży mniej od powietrza siedem razy – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy temperatura ma wpływ na rozkwit chorób?

Ostatnia aktualizacja: 13.12.2018 08:00
– To nie działa w ten sposób, że kiedy jest mroźna zima to bakterie się wymrażają. W laboratoriach wirusy są trzymane w niskich temperaturach – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń