X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Czy kiedyś będziemy przyjmować jedzenie w tabletkach i tubkach?

Ostatnia aktualizacja: 18.11.2019 07:20
– W tubkach może tak, ale w tabletkach na pewno nie – odpowiada dr Tomasz Rożek Słuchaczowi, który pomysł na zadane pytanie zaczerpnął z kina science fiction.
Audio
  • Czy wszystkie niezbędne do życia składniki da się zawrzeć w jednej pastylce? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/dies-irae

– Gdybyśmy czerpali energię dla utrzymania stałej temperatury, działania układu nerwowego itp., tak jak reaktory jądrowe z uranu, wtedy można sobie wyobrazić, że w jednej malutkiej pastylce jest na tyle dużo tej "energii zamkniętej", że spokojnie byśmy wyżyli. Jednakże, cały nasz organizm na poziomie komórkowym jest zaprojektowany tak, że czerpiemy energię z reakcji spalania, zwłaszcza związków węglowych, czyli białek, cukrów i tłuszczów – wyjaśnia Trójkowy ekspert.

Ile tabletek musielibyśmy zjadać "na raz", by uzyskać energię taką, jak po normalnym posiłku? Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 18.11.2019
Godzina emisji: 7.13

kr/ml

Czytaj także

Czy gotowanie w kuchence indukcyjnej pozbawia potrawę witamin?

Ostatnia aktualizacja: 05.09.2019 07:21
W tej odsłonie audycji odpowiadamy na pytanie Pana Krzysztofa: czy przygotowywanie jedzenia w kuchence indukcyjnej zmienia jego strukturę i pozbawia wartości odżywczych? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Owady daniem przyszłości?

Ostatnia aktualizacja: 11.09.2019 07:45
– Białko z owadów to jest nasza przyszłość – mówi dr Tomasz Rożek. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy dobrze przyrządzone sushi może być dla nas niebezpieczne?

Ostatnia aktualizacja: 29.10.2019 07:20
– Jeżeli za dobrze przyrządzone sushi przyjmiemy takie, które zostało prawidłowo sprawdzone i przebadane, to jedzenie surowego mięsa ryb i innych zwierząt nie stanowi problemu. Jednak zarówno tatar, jak i surowa ryba niesie ze sobą pewne ryzyko – odpowiada dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń