Jak gotować ziemniaki?

Ostatnia aktualizacja: 25.02.2020 07:20
– Wszystko zależy od tego, czy chcemy je zjeść np. z kotletem schabowym, czy w zupie – zwraca uwagę dr Tomasz Rożek.
Audio
  • Jak uzyskać najwięcej z ziemniaka? (Pytania z kosmosu/Trójka)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Pixabay/condesign

ziemniaki FREE_1200_660.jpg
Pyry, kartacze, kluski. Ziemniak na wiele sposobów

– Im mniejsze kawałki, tym szybciej ziemniaki się ugotują. Natomiast, jeśli je dzielimy, to w procesie podgrzewania i gotowania, woda wypłucze dużo więcej soli mineralnych, niż, gdy będą one gotowane w całości. Toteż, jeśli chcemy zjeść ziemniaki, a woda z gotowania zostanie wylana, to lepiej przyrządzać je całe. To samo tyczy się i innych warzyw. Jednak, jeśli chcemy zrobić zupę, to wtedy nie boli nas to, że składniki mineralne zostaną wypłukane, bo i tak zjemy je razem z płynem – wyjaśnia dziennikarz naukowy Trójki.

***

Tytuł audycji: Pytania z kosmosu
Autorzy: Tomasz Rożek, Marcin Łukawski
Data emisji: 25.02.2020
Godzina emisji: 7.14

ml/kr

Czytaj także

Czy "odżywianie się" energią ze słońca jest możliwe?

Ostatnia aktualizacja: 05.12.2019 07:30
– Teoretycznie mogę to sobie wyobrazić, dlatego że są zwierzęta, które to potrafią. Mogę wyobrazić sobie też proces fotosyntezy na powierzchni skóry – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Jak dawniej przechowywano lód?

Ostatnia aktualizacja: 24.12.2019 07:20
– Kiedyś działały składy lodu, czyli magazyny w odpowiednich piwnicach, gdzie duże bloki lodu izolowane były słomą lub trocinami – mówi dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Czy pacjenci w śpiączce nie potrzebują przyjmować stałych pokarmów?

Ostatnia aktualizacja: 29.01.2020 07:30
– Nie jestem lekarzem, więc wypowiadam sie ostrożnie, ale tu trzeba kilka rzeczy wyjaśnić – podkreśla dr Tomasz Rożek.
rozwiń zwiń