Sztuka mówienia o jedzeniu

Ostatnia aktualizacja: 01.04.2018 21:00
Niedziela Wielkanocna to dzień, w którym sprawy ducha spotykają się ze sprawami ciała. Kończy się post. Śniadanie wielkanocne to okazja, żeby rozmawiać: przy jedzeniu, ale i o jedzeniu.
Audio
  • Pięknie jedzenie kontra piękne mówienie o potrawach (Sztuka Kochana)
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Teresa Kasprzycka/Shutterstock

Czy mówienie o potrawach może być sztuką? Czy może zastąpić samo jedzenie? Co jest trudniejsze: pięknie jeść czy pięknie mówić o potrawach?

Które słowa są smakowite, mogą pobudzić apetyt i zwiększyć przyjemność związaną z jedzeniem, a które niekoniecznie?

O tym rozmawialiśmy z prof. Jerzym Bralczykiem – wybitnym językoznawcą, autorem wielu książek, w tym książki pt. "Jeść!", której tematem jest język, używany do tego, by opowiadać o jedzeniu.

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji. 

***

Tytuł audycji: Sztuka Kochana
Prowadzi: Marek Kochan
Gość: prof. Jerzy Bralczyk (językoznawca)
Data emisji: 1.04.2018
Godzina emisji: 20.06