Kulinarna podróż po Afryce z Mają Popielarską

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Kulinarna podróż po Afryce z Mają Popielarską
Tomasz Żąda, Maja Popielarska i Jarosław UścińskiFoto: Dariusz Pieróg/PR

– Afryka kojarzy mi się przede wszystkim ze wspaniałymi owocami, które rosły koło domu. W ogródku rosły mango, awokado, ananasy – wspominała Maja Popielarska, która w naszym studiu opowiadała o swoich ulubionych smakach i podróżach.

Posłuchaj

Maja Popielarska i smaki Afryki (Z Żądą smakuje lepiej/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

– Moje najsilniejsze wspomnienie dotyczące Afryki jest związane z kassawą i z jamem. Byłam małym dzieckiem, niespełna pięcioletnim. Ponieważ zawsze uwielbiałam polskie ziemniaki z koperkiem, to tam moja ma stawała na rzęsach, żeby wynagrodzić mi brak tych ziemniaków, no i próbowała z jamem. Jam ma na tyle specyficzny smak, że nawet posypywanie go koperkiem niewiele dawało, tym bardziej że dobrego masła też nie było, bo żyłam tam w czasach, gdy na półkach było tylko kakao – opowiadała Maja Popielarska.

Jak smakują gotowane orzechy i dlaczego warto dodać je do sałatki? Jak Jarosław Uściński przyrządziłby ptasie mleczko?

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Z Żądą smakuje lepiej
Prowadzi: Tomasz Żąda
Goście: Maja Popielarska (dziennikarka, prezenterka telewizyjna), Jarosław Uściński (restaurator)
Data emisji: 23.08.2019
Godzina emisji: 12.08

kr/ml

Polecane