Kulinarna podróż po Afryce z Mają Popielarską

Ostatnia aktualizacja: 23.08.2019 10:39
– Afryka kojarzy mi się przede wszystkim ze wspaniałymi owocami, które rosły koło domu. W ogródku rosły mango, awokado, ananasy – wspominała Maja Popielarska, która w naszym studiu opowiadała o swoich ulubionych smakach i podróżach.
Audio
  • Maja Popielarska i smaki Afryki (Z Żądą smakuje lepiej/Trójka)
Tomasz Żąda, Maja Popielarska i Jarosław Uściński
Tomasz Żąda, Maja Popielarska i Jarosław UścińskiFoto: Dariusz Pieróg/PR

– Moje najsilniejsze wspomnienie dotyczące Afryki jest związane z kassawą i z jamem. Byłam małym dzieckiem, niespełna pięcioletnim. Ponieważ zawsze uwielbiałam polskie ziemniaki z koperkiem, to tam moja ma stawała na rzęsach, żeby wynagrodzić mi brak tych ziemniaków, no i próbowała z jamem. Jam ma na tyle specyficzny smak, że nawet posypywanie go koperkiem niewiele dawało, tym bardziej że dobrego masła też nie było, bo żyłam tam w czasach, gdy na półkach było tylko kakao – opowiadała Maja Popielarska.

Jak smakują gotowane orzechy i dlaczego warto dodać je do sałatki? Jak Jarosław Uściński przyrządziłby ptasie mleczko?

Zapraszamy do wysłuchania dołączonej audycji.

***

Tytuł audycji: Z Żądą smakuje lepiej
Prowadzi: Tomasz Żąda
Goście: Maja Popielarska (dziennikarka, prezenterka telewizyjna), Jarosław Uściński (restaurator)
Data emisji: 23.08.2019
Godzina emisji: 12.08

kr/ml

Czytaj także

Ryby (i owoce morza) mają głos!

Ostatnia aktualizacja: 26.07.2019 13:13
Olga Bończyk to aktorka i piosenkarka, która swego czasu prowadziła także telewizyjny program kulinarny (zanim to było modne). Jarosław Uściński to słynny warszawski restaurator, szef kuchni i właściciel restauracji Moonsfera. Oboje byli gośćmi Tomasza Żądy, z którym wymienili się niezliczoną ilością przepisów i kulinarnych tricków.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Marek Napiórkowski i kulinarna podróż dookoła świata

Ostatnia aktualizacja: 02.08.2019 13:13
Do krajów swoich ulubionych smaków zabrał nas tym razem gitarzysta Marek Napiórkowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Ukochane smaki Andrzeja Suprona

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2019 13:00
– W kuchni powinno się ryzykować, smakować, kombinować, robić coś, co człowiekowi po prostu smakuje – mówi legendarny zapaśnik Andrzej Supron.
rozwiń zwiń