X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Faworki po liońsku na tłusty wtorek

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2011 17:34
We Francji i Stanach Zjednoczonych nie obchodzi się tłustego czwartku, a tłusty wtorek, kończący ostatkowy tydzień.
Audio

– Przed rozpoczęciem postu na głównej ulicy Nowego Orleanu organizowane są parady. Największa z nich odbywa się w tłusty wtorek, tuż przed Środą Popielcową - opowiada Maggie, studentka Le Cordon Bleu.

W tym dniu Amerykanie pieką tradycyjne … francuskie ciasteczka. – Nowy Orlean to stolica Luizjany, najbardziej francuskiego ze stanów USA, stąd ta tradycja – tłumaczy Maggie.

My dziś przygotujemy jedno z francuskich ciast odpowiednich na ostatni tydzień przed Wielkim Postem – faworki po liońsku.

Mąka, łycha oliwy z oliwek, szczypta soli, proszek do pieczenia, cukier, masło i jaja.

Inność, w stosunku do polskich faworków, polega na tym, że dodaje się skórkę z cytryny i dolewa rumu, bo te dwa składniki świetnie się ze sobą rozumieją na naszych językach.

Ciasto liońskie wkładamy na godzinę do lodówki, a następnie wałkujemy, ale nie tak cienko, jak na polskie faworki.

Następnie tniemy na paski i rzucamy na oliwę rozgrzaną do 180 stopni.

Można je przedtem przeciąć po środku lub zawiązać w kokardkę.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(asz)

Czytaj także

Zjedz pączka. Będzie ci się dobrze wiodło w życiu

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2010 07:14
Tradycja mówi, ze w dniu rozpoczynającym ostatni tydzień karnawału dozwolone jest objadanie się - świętujemy Tłusty czwartek.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Umiar w pączkach

Ostatnia aktualizacja: 31.01.2008 10:45
Umiar w pączkach
rozwiń zwiń

Czytaj także

Tłusty czwartek, czyli czas na pączkowe obżarstwo

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2011 06:22
3 marca przypada Tłusty Czwartek, tradycyjnie rozpoczynający ostatni tydzień karnawału.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pączek bohaterem dnia

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2011 08:10
Powiedział Bartek, że dziś tłusty czwartek, a Bartkowa uwierzyła tłustych pączków nasmażyła. I tak zgodnie z powiedzeniem wszyscy objadać się będą tłustymi słodkościami.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Groźny Tłusty Czwartek

Ostatnia aktualizacja: 03.03.2011 11:15
– Obżarstwo w Tłusty Czwartek stanowi zagrożenie dla wewnętrznej równowagi organizmu. Diety stosowane po tym dniu również – ostrzega dietetyk.
rozwiń zwiń