X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Jagnięcina

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2011 17:00
- My w Katalonii jemy je od stuleci, tak samo jak Francuzi. Moja mama chodzi do lasu i po deszczu zbiera ślimaki. Jednak smakuje mi wiele potraw, mięsnych i z ryb, których wcześniej nie znałam. Dzisiaj wyśmienita była jagnięcina – mówi Ana z Barcelony.
Audio

Dzisiaj podajemy pół przepisu, tylko na mięso. Ważne, żeby w zestawie znalazły się jednak marchewka, bakłażany, cukinia, pomidory, czosnek, listek laurowy i tymianek.

Najpierw przygotowujemy farsz. Kolejne ząbki czosnku, liście kolendry, bazylii i pietruszki starannie posiekane wrzucamy do miksera razem z orzeszkami pistacjowymi. Pierś kurczaka posolić i zmielić w mikserze. Dodajemy białko i w ostatniej chwili – śmietany.

Teraz należy przetrzeć przez drobne sito i dodać do farszu ziołowego. Jagnięcinę trzeba oprawić, odcinając z niej grubą warstwę tłuszczu. Wykrawamy filet, kości tasakiem tniemy na drobno. To będzie sos, razem z cebulą, marchewką i selerem.

Dodajemy kilka kropel białego wina. Filet obkładamy farszem i owijamy cieniutką warstwą ciasta. Następnie kładziemy na patelnię, a później do pieca na 180 stopni i maksimum osiem minut. Mięso musi być w środku różowe. No dobra.  

W poniedziałek podamy przepis na panierowany czosnek.

Aby wysłuchać całej audycji, wystarczy kliknąć w ikonę dźwięku w boksie "Posłuchaj" w ramce po prawej stronie.

Audycji "Kulisy Kulinarnej Akademii" można słuchać w poniedziałki o 7.40 oraz w czwartki o 16.50.

(dmc)