Z kuchni włoskiej do Polski

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2021 14:15
Tym razem w programie gościł duet niezwykły: on – Sycylijczyk, szef kuchni wychowany na tradycyjnym jedzeniu robionym przez babcię bez użycia robotów kuchennych, ona – Polka, specjalistka od chleba. Joanna Sienkiewicz i Andrea Scarantino!
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: coffeeflavour/Shutterstock

trufla słodycze karmel 1200.jpg
Trufle karmelowo-koniakowe inspirowane… Coco Chanel

Ta polsko-włoska para mieszkająca w naszym kraju zaserwowała nam opowieść o tradycyjnych włoskich deserach, ale także o włoskich deserach z polskim "twistem". Poznaliśmy więc przepis na maritozzo – bułeczki drożdżowe z kremem ze specjalnych pistacji. To wyjątkowy deser będący połączeniem tradycyjnej kuchni sycylijskiej i polskiej. Przy okazji okazało się, że we Włoszech jedzenie deseru na śniadanie nie jest żadnym kuchennym faux-pais, ale wręcz... jest zalecane!


Posłuchaj
50:21 2021_03_13 13_06_54_PR3_Goraca_plyta.mp3 Włoskie desery w polskiej kuchni (Gorąca płyta/Trójka)

– Włoskich deserów jest ogromna ilość: tiramisu czy panacotta należą do najbardziej znanych. Ale każdy region ma swój specjał. Jednym z najpopularniejszych, szczególnie zimą jest maritozzo, które dzisiaj przygotujemy – zapowiada Andrea Scarantino, właściciel i, co oczywiste, szef kuchni w restauracji Mamma Marietta. – To jest bułeczka z ciasta drożdżowego nadziewana kremem. Dzisiaj będzie wersja pistacjowa z mascarpone – tłumaczy.

Oczywiście to niejedyny rodzaj słodkości serwowany w Mamma Marietta: – Robimy też cannoli, czyli słynne włoskie rurki nadziewane kremem. U nas są w wersji mini – dodaje Joanna Sienkiewicz, szefowa kuchni, a zarazem partnerka Andrei.

– No i są też oczywiście makaroniki. Francuzi i Włosi spierają się, kto je wymyślił. A to Katarzyna Medycejska, która w 1533 roku zamieszkała we Francji sprowadziła tam włoskich kucharzy. I to oni wymyślili makaroniki w formie dwóch ciasteczek – tłumaczy Andrea Scarantino. – Natomiast na początku XX wieku francuscy cukiernicy włożyli pomiędzy ciasteczka krem. Tak więc makaroniki są włosko-francuskie – śmieje się włoski szef kuchni.

Jak Joanna i Andrea robią maritozzo, można zobaczyć na materiale wideo, który znajduje się poniżej.

Gorąca Płyta – odc. 4 | Włoskie desery/YouTube Trójka Program 3 Polskiego Radia


***

Tytuł audycji: Gorąca płyta
Autorka audycji: Adriana Marczewska
Data emisji: 13.03.2021
Godzina emisji: 13.06

pr

Czytaj także

Rogal świętomarciński musi trzymać fason!

Ostatnia aktualizacja: 09.11.2020 18:00
Jeśli w sprzedaży pojawiają się rogale świętomarcińskie, to niechybny znak, że Dzień św. Marcina oraz święto poznańskiej ulicy Święty Marcin już bardzo blisko. I rzeczywiście – obchodzi się je 11 listopada. 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Pączki, kreple, chrusty i faworki – skąd wzięły się nazwy tłustoczwartkowych przysmaków?

Ostatnia aktualizacja: 11.02.2021 06:55
Jak się okazuje, słodycze tradycyjnie jadane w tłusty czwartek w różnych częściach Polski mają różne nazwy. Jakie jest pochodzenie i historia wypieków znanych powszechnie jako pączki i faworki? 
rozwiń zwiń

Czytaj także

Kimchi. Koreańska kiszonka, którą pokochali Polacy

Ostatnia aktualizacja: 06.03.2021 14:10
Wiele osób nie wyobraża sobie jadłospisu pozbawionego kiszonek. Polacy chętnie sięgają po kapustę lub ogórki. Bardziej odważni eksperymentują z orientalnymi smakami. Co łączy polskie kiszonki z azjatyckim kimchi? Czym różnią się sposoby kiszenia? W Trójce opowiadał o tym Grzegorz Łapanowski – szef kuchni, juror kulinarny i propagator kimchi w Polsce.
rozwiń zwiń