Obcą kuchnię chwalicie, polskiej nie znacie

Ostatnia aktualizacja: 22.07.2014 18:50
W ostatnich latach, jak grzyby po deszczu, wyrastają nowe bary i restauracje z cudzoziemskim menu. Zachwycamy się sushi, hamburgerami, czy kebabami. Tymczasem polska kuchnia wcale nie jest gorsza. Cudze chwalimy, swego nie znamy!
Audio
  • Eksperci rozprawiają o polskiej kuchni (Czwórka/4 do 4)
Obcą kuchnię chwalicie, polskiej nie znacie
Foto: Glow Images/East News

Co Polakom kojarzy się z kuchnią polską? Oczywiście pierogi, flaki, schabowy z kapustą, czy rosół. Okazuje się jednak, że... kuchni polskiej tak naprawdę nie ma. Istnieją za to potrawy regionalne. - Trwa na przykład odwieczny spór o to, czy pierogi są ruskie, polskie, czy ukraińskie. Tymczasem to zależy od nadzienia, ktore determinuje przynależność tej potrawy do danego regionu. Wiadomo, że różne regionalne przysmaki składają się na kuchnię polską  - mówi Alicja Safarzyńska ze Smart Studio.

Czytaj także: Wakacyjna loteria żywieniowa <<<

Kilka lat temu znalezienie mało popularnych warzyw, jak na przykład czarnej rzepy czy jarmużu, na bazarkach było nielada zaskoczeniem. Dziś wracamy do "zapomnianych smaków" i odkrywamy je na nowo. Na polskich stołach reanimowana została również kasza. Według ekspertki, kasza jaglana jest teraz numerem jeden pod względem ilości jej konsumowania. Jest bowiem nie tylko bardzo zdrowa, ale też po prostu smaczna.

Kasza/fot.Glow
Kasza/fot.Glow Images/East News

- Zaczynamy jeść coraz bardziej odpowiedzialnie i zdrowo. To, że jemy kaszę jaglaną, która jest jedną z najzdrowszych kasz, wynika z faktu, że jest coraz większe zainteresowanie właściwym odżywianiem, chcemy dostarczać sobie jak największe ilości składników odżywczych - tłumaczy szef kuchni, Kuba Korczak . Dodaje, że Polacy mają coraz większą wiedzę na temat samych produktów i coraz częściej chcą się w tym zakresie edukować.

Zobacz też: Jedzenie na kółkach podbija Polskę <<<

Eksperci w dziedzinie zdrowego żywienia polecają powrót na polskie stoły jagnięciny. Jest prosta w upieczeniu, a przy tym zdrowa i pyszna.

Serdecznie zapraszamy do wysłuchania całej rozmowy w audycji " 4 do 4 ".

bc/kd

Czytaj także

Kooperatywy spożywcze pomagają w zdrowym życiu

Ostatnia aktualizacja: 02.01.2014 15:40
Kupić taniej, jeść smaczniej, żyć zdrowiej - tak w skrócie można opisać cel działalności kooperatyw spożwyczych. Na czym one polegają?
rozwiń zwiń
Czytaj także

Jesz za dużo białka? To może mieć poważne konsekwencje

Ostatnia aktualizacja: 10.01.2014 11:02
Jemy bardzo dużo białka. Specjaliści twierdzą, że nawet dwa razy tyle, ile nam potrzeba. Warto zatem pomyśleć czy nie zrezygnować z części mięsnych posiłków.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Z otyłością można walczyć przez edukację

Ostatnia aktualizacja: 09.06.2014 16:00
Od lat utarło się, że człowiek fajny to ten szczupły. Jednak z drugiej strony w Polsce mamy do czynienia z najszybszym w Europie przyroście osób otyłych, szczególnie w młodym pokoleniu.
rozwiń zwiń