Stołeczna Manufaktura Czekolady to jedyny w Polsce zakład, w którym czekolada jest produkowana ręcznie, bezpośrednio z ziarna kakaowca. Na pomysł tego przedsięwzięcia wpadło dwóch informatyków, którzy postanowili uciec sprzed komputerów i przy okazji rozwinąć gusta smakowe Polaków.
- W Polsce dopiero tworzy kultura jedzenia czekolady. Jest z nią jak z herbatą, winem czy kawą. Jeszcze 10 lat temu wystarczyło kupić jakąś herbatę w torebce i ona już była dobra, a w tym momencie mamy masę wyspecjalizowanych herbaciarni. Coś podobnego zaczyna się dziać z czekoladą – opowiadał Tomasz Sienkiewicz.
Gość Justyny Dżbik ręczną produkcję czekolady w Manufakturze porównał do produkcji wina w dobrej winnicy, gdzie każda partia charakteryzuje się indywidualnym charakterem i smakiem.
- Ziarno kakao bierze się z owocu, który wyrasta w różnych krajach. Jego smak zależy od gleby, od klimatu, a nawet od pory roku kiedy było zbierane, To nadaje czekoladzie unikatowy smak. Wielcy producenci nie mogą sobie pozwolić no różnice w ich wyrobach dlatego używają różnych spulchniaczy i utrwalaczy i blendują ze sobą ziarno kakowca - tłumaczył gość audycji "Pod lupą".
W Manufakturze Czekolady można skomponować sobie czekoladę według własnych upodobań. Więcej na ten temat w nagraniu rozmowy.
Codziennie Pod Lupą rozdajemy spersonalizowane tabliczki czekolady. A jak taka czekolada powstaje? Czym jest konszowanie? Temperowanie? Jak komponuje się smaki?
Sprawdzał to reporter Czwórki Błażej Prośniewski, który wybrał się z mikrofonem i kamerą do Manufaktury Czekolady. Tam ręcznie robiona czekolada jest robiona na miejscu, bezpośrednio z ziaren kakaowca. Zobacz film!
bch