X
Szanowny Użytkowniku
25 maja 2018 roku zaczęło obowiązywać Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r (RODO). Zachęcamy do zapoznania się z informacjami dotyczącymi przetwarzania danych osobowych w Portalu PolskieRadio.pl
1.Administratorem Danych jest Polskie Radio S.A. z siedzibą w Warszawie, al. Niepodległości 77/85, 00-977 Warszawa.
2.W sprawach związanych z Pani/a danymi należy kontaktować się z Inspektorem Ochrony Danych, e-mail: iod@polskieradio.pl, tel. 22 645 34 03.
3.Dane osobowe będą przetwarzane w celach marketingowych na podstawie zgody.
4.Dane osobowe mogą być udostępniane wyłącznie w celu prawidłowej realizacji usług określonych w polityce prywatności.
5.Dane osobowe nie będą przekazywane poza Europejski Obszar Gospodarczy lub do organizacji międzynarodowej.
6.Dane osobowe będą przechowywane przez okres 5 lat od dezaktywacji konta, zgodnie z przepisami prawa.
7.Ma Pan/i prawo dostępu do swoich danych osobowych, ich poprawiania, przeniesienia, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania.
8.Ma Pan/i prawo do wniesienia sprzeciwu wobec dalszego przetwarzania, a w przypadku wyrażenia zgody na przetwarzanie danych osobowych do jej wycofania. Skorzystanie z prawa do cofnięcia zgody nie ma wpływu na przetwarzanie, które miało miejsce do momentu wycofania zgody.
9.Przysługuje Pani/u prawo wniesienia skargi do organu nadzorczego.
10.Polskie Radio S.A. informuje, że w trakcie przetwarzania danych osobowych nie są podejmowane zautomatyzowane decyzje oraz nie jest stosowane profilowanie.
Więcej informacji na ten temat znajdziesz na stronach dane osobowe oraz polityka prywatności
Rozumiem

Asia Chacińska: gotowałam, słuchałam, teraz znów chce mi się śpiewać

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2014 10:20
- Rozpiera mnie energia, pomysły wpadają do głowy jeden za drugim - mówi Asia Chacińska. - Cykl płytowy "Appetit" zaostrzył mój apetyt na muzykę, teraz przyszedł czas na nowy krążek Bisquit.
Audio
  • Asia Chacińska opowiada o apetycie na dobrą muzykę (Czwórka/EX Magazine)
Po sześciu latach przerwy Bisquit powrócił z nową płytą Lilly
Po sześciu latach przerwy Bisquit powrócił z nową płytą "Lilly"Foto: mat. promocyjne

Bisquit powstał w 2001 roku z inicjatywy Asi Chacińskiej i Tomasza "Serka" Krawczyka. Po kilku latach wspólnego grania muzycy zadebiutowali płytą "Inny Smak", nominowaną do Fryderyka w kategorii debiut roku. Niedługo po niej ukazały się "Pytania". Po sześciu latach przerwy artyści znów weszli do studia i zarejestrowali materiał na trzeci w swoim dorobku album. Krążek "Lilly" miał premierę pod koniec lutego.

- Żeby pisać piosenki z mądrym tekstem trzeba coś przeżyć, czegoś doświadczyć. Potrzebowaliśmy na to czasu i nie chcieliśmy robić nic na siłę - opowiada Asia Chacińska. - Nowy materiał różni się od naszych wcześniejszych propozycji. Rozbudowaliśmy instrumentarium, wzbogaciliśmy aranżacje, nasze brzmienie stało się bardziej chrobotliwe. I dużo mocniejsze.

Oprócz tworzenia muzyki, gość "EX Magazine" ma także dużą wprawę w jej selekcjonowaniu i wyławianiu prawdziwych pereł. Najlepszy dowód to cykl płytowy "Appetit", na którym Asia Chacińska prezentuje utwory artystów mało znanych nawet w krajach, z których pochodzą oraz kulinarne przepisy związane z danym regionem.

okładka
okładka płyty

- Bardzo mi zależało, żeby "Appetit" był wyjątkowy - przyznaje autorka kompilacji. - Postanowiłam, że wszystko zostanie wydane na ekologicznym papierze. Że zamieszczone na fiszkach z przepisami zdjęcia będą jak z kulinarnego bloga. Że wybrane przeze mnie utwory będą wierne tradycji danego kraju i jak najbardziej lokalne. Dlatego, kiedy podróżuję, słucham tylko lokalnych rozgłośni radiowych. To najlepszy sposób, żeby dokonać największych muzycznych odkryć.

Jako pierwsze w cyklu ukazały się "Francja", "Włochy", "Hiszpania" i "Polska". W tym roku dołączyły do nich "Portugalia" i "Szwecja". - Choć wolę południowe klimaty, podróż do Skandynawii była dla mnie dużym przeżyciem. Zwłaszcza jeśli chodzi o muzykę - wspomina rozmówczyni Uli Kaczyńskiej. - To, co dzieje na tamtejszej scenie, zapiera w piersiach dech. Szwedzka szkoła muzyczna jest nie do pobicia. Jeśli zaś chodzi o kulinaria... No cóż, Szwedzi są narodem, który swoją fantazję rozwija zdecydowanie na innych polach. Nie w kuchni - kończy z uśmiechem Asia Chacińska.

(kul/bk)

Zobacz więcej na temat: Czwórka ex magazine MUZYKA
Komentarze1
aby dodać komentarz
wiechosta2014-03-23 12:58 Zgłoś
A Michał Chaciński to rodzina ?

Czytaj także

Tomek Makowiecki: nagrałem płytę, która zatrzymuje czas

Ostatnia aktualizacja: 29.09.2013 10:20
- "Moizm" jest stuprocentowo mój - deklaruje Tomek Makowiecki. Nowy solowy album artysty trafi do sklepów 8 października.
rozwiń zwiń

Czytaj także

The Dumplings: połączył nas Yann Tiersen

Ostatnia aktualizacja: 18.01.2014 18:00
Poznali się na szkolnym konkursie muzycznym, zagrali kilka coverów, ale tak naprawdę zaczęli realizować się w autorskich produkcjach. W przyszłym tygodniu wchodzą do studia, żeby nagrać debiutancką płytę, o której głośno jest już od miesięcy.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Anita Lipnicka: muzyka jest moim oknem na świat

Ostatnia aktualizacja: 19.01.2014 11:30
- Śpiewam już od 20 lat, ale przed każdym koncertem mam taką samą tremę - przyznaje Anita Lipnicka. Wokalistka, kompozytorka i autorka tekstów opowiada o swojej przygodzie z muzyką i o najnowszej płycie "Vena Amoris".
rozwiń zwiń