Japonia i Filipiny - snujemy opowieści o smakach z dalekich krajów

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2025 10:20
Bohaterem pierwszej części audycji "Podano do stołu" będzie japońskie sushi. O nim i o innych smakach kraju kwitnącej wiśni opowiedzą Paulina Idzik i Paweł Nowakowski z Szamane.pl. W drugiej godzinie zanurzymy się w smaki i aromaty Filipin, a opowie o nich Klaudia Daliva. 
Sushi  to według Słownika języka polskiego PWN potrawa japońska w postaci krążka marynowanego ryżu z dodatkiem surowej ryby lub owoców morza owiniętych liściem nori
Sushi to według "Słownika języka polskiego" PWN "potrawa japońska w postaci krążka marynowanego ryżu z dodatkiem surowej ryby lub owoców morza owiniętych liściem noriFoto: Lukas Gojda/Shutterstock.com

Japonia to kraj, który przykłada wielką wagę do jedzenia i jego prezentacji, co przekłada się na niespotykane nigdzie indziej na świecie, kulinarne arcydzieło. To miejsce, w którym ulice tętnią życiem, a powietrze nabrzmiałe jest od aromatu skwierczących yakitori, przesiąknięte umami ramenu i słodkich nut świeżo przygotowanego mochi. Wyruszenie w kulinarną wyprawę po Japonii to nie tylko zaspokojenie głodu; to głęboka eksploracja kultury, tradycji i rzemiosła wplecionego w każdy kęs.

Paulina Idzik i Paweł Nowakowski z Szamane.pl pomagają w odkrywaniu smaków świata. Są przewodnikami po przysmakach, ale też zapraszają do odkrywania innych tajemnic dalekich kultur. Podczas naszego Czwórkowego spotkanie nie zabraknie opowieści o jedzeniu, ale też o wszystkim tym, co mu towarzyszy, co je otacza. 

Wyświetl ten post na Instagramie

Post udostępniony przez Szamane (@szamane.pl)

W drugiej godzinie audycji "Podano do stołu" nie wrócimy na nasz kontynent, a zanurzymy się w aromaty Filipin. Podobno tamtejsza kuchnia nie próbuje się nikomu przypodobać, a zostaje na długo w pamięci. W audycji zajrzymy do świata dań, w których kwaśność, słoność i umami budują charakter całej kuchni.

Punktem wyjścia będzie adobo – potrawa i metoda gotowania zarazem, uznawana za kulinarny symbol Filipin.

Porozmawiamy też o occie, który w filipińskiej kuchni nie jest dodatkiem, lecz fundamentem smaku i historii.
Przyjrzymy się sinigangowi – zupie kwaśnej, rozgrzewającej i zaskakująco współczesnej w swoim profilu.
Będzie o prostych produktach, które tworzą głębokie, wielowarstwowe dania. O kuchni, która powstawała z potrzeby, klimatu i codzienności, a nie z restauracyjnych trendów. Sprawdzimy, dlaczego filipińskie jedzenie coraz częściej pojawia się w globalnych rozmowach o tożsamości kulinarnej. Naszą przewodniczką po smakach tego kraju będzie Klaudia Daliva, znana przede wszystkim ze swej muzycznej działalności. 

***

Na audycję z cyklu "Podano do stołu" w niedzielę (21.12) o godz. 14.00 zaprasza Kasia Dydo


Zobacz więcej na temat: Czwórka