Opis |
06.00 - 07.00
W pierwszej godzinie audycji prowadzące zaproponują słuchaczom przegląd dobrych/śmiesznych/ciekawych wiadomości z prasy kobiecej i Internetu.
W tej godzinie przyjrzymy się również sylwetce Catherine Deneuve.
7.00-8.00
W drugiej godzinie zaproponujemy słuchaczom cykl "BABCIA RADZI" czyli dobre rady, które przedstawią babcie i dziadkowie. Jak zrobić najlepszą kruszonkę, czym wywabić plamę po kawie, jak zrobić zsiadłe mleko, sposoby na komary. Chcemy nawiązać bliższe relacje międzypokoleniowych. (rep. Justyna Tylczyńska)
W tej godzinie w studiu pojawi się autorka chorografii do instalacji tanecznej "Drzewo życia". Inspiracją do projektu DRZEWO ŻYCIA był cykl przemian przyrody w medycynie chińskiej. Człowiek jako integralna część przyrody, w cyklu swojego życia również podlega tym przemianom - zarówno biologicznym jak psychicznym. W projekcie pokazano je na przykładzie życia kobiety.
08.00-09.00
W trzeciej godzinie w studiu pojawi się Lara Gessler. Autorka książki - Słodkie desery wzbogacone ziołami. Tymianek, majeranek, liść laurowy, jałowiec, mięta… Lara Gessler udowadnia, że zioła potrafią odmienić smak każdego dania - również deserów. Jej książkowy debiut to przełożenie pełnej aromatycznych ziół kulinarnej tradycji na język współczesnej kuchni w 54 przepisach. "Słodki zielnik Lary" w polsko-angielskiej wersji językowej ukaże się 28 września nakładem Edipresse Książki.
Lara Gessler, córka słynnej restauratorki Magdy Gessler, pasję do gotowania odziedziczyła po mamie i tacie - cukierniku. Fachu uczyła się od największych mistrzów w akademiach kulinarnych i restauracjach w Londynie i Nowym Jorku. Jest współwłaścicielką restauracji U Fukiera oraz Słodki Słony. Uwielbia eksperymentować, "wychodzić poza swoją strefę komfortu", poszukiwać nowych smaków i łączyć tradycję z nowoczesnością. Jej debiutancka książka "Słodki zielnik Lary" to efekt fascynacji naturą, potrzeby dawania czegoś innym i chęci podzielenia się wszystkim, czego Lara nauczyła się do tej pory.
|