Opis |
15.00 - 16.00
Temat z gościem: Polska od kuchni
Dania kuchni włoskiej, francuskiej, chińskiej, indyjskiej zrobiły światową karierę. Polacy też chętnie eksperymentują z nowymi smakami. Według raportu Food-Trendów do poszukiwań kulinarnych przyznaje się co trzeci z nas, a najbardziej lubimy potrawy azjatyckie – tajskie, wietnamskie czy chińskie. Nie pogardzimy też japońskim sushi, coraz częściej próbujemy przysmaków gruzińskich i meksykańskich. Jeśli chodzi o dania kuchni polskiej – jesteśmy tradycjonalistami. Młodsi najczęściej wybierają pierogi, starsi – kotlety schabowe. Czy na tym kończy się kuchnia polska? Jak zmieniają ją nasze rozwijające się upodobania kulinarne?
Gość: prof. Karolina Buczkowska-Gołąbek, ekspert turystyki kulturowej AWF w Poznaniu, Polskie Stowarzyszenie Turystyki Kulinarnej
Materiał: Marta Zinkiewicz
Grzyby mają moc
Jedzenie grzybów może chronić przed depresją - i wcale nie chodzi o psychodeliki. Z grzybów powstaje też wegańska skóra ekologiczna, a niektóre gatunki są drogocennymi składnikami kosmetyków. Dlaczego grzyby zaczęły być tak doceniane?
Materiał: Weronika Puszkar
Strefa Studenta – Ekspres
Przegląd najnowszych informacji dla studentów.
16.00 – 17.00
Materiał, spotkanie z ciekawym człowiekiem: Oliwia Krettek
Radia retro
Robert Jezusek jest wielbicielem starych sprzętów audio Unitry. Ma około czterdziestu magnetofonów, odbiorników radiowych, tunerów marki Unitra. Robert jest absolwentem kierunków mechatronika i elektronika. Na tego typu prostych urządzeniach uczył się m. in. jak powstaje dźwięk i jak działają urządzenia elektroniczne. Na niektóre retro "perełki", których teraz jest właścicielem czekał kilka lat.
Zabawa Na Ucho
16.45
Popołudniowy przegląd sportowy
|