Opis |
15.15 Temat z gościem: Bezpieczeństwo na drogach. Zaostrzenie kar dla kierowców nie wpłynęło znacząco na liczbę wypadków, których ofiarami są piesi. Przepisy, które uprzywilejowały pieszych, obowiązują od półtora roku. Mają oni pierwszeństwo nie tylko na przejściu, ale również wtedy, gdy chcą na nie wejść. Kierowcom, którzy tego nie uszanują, grożą dotkliwe mandaty. Mimo to sytuacja pieszych nadal jest fatalna. - czytamy na stronie rp.pl Czy to prawda?
Gość Anna Zielińska z Polskiego Obserwatorium Bezpieczeństwa Ruchu Drogowego (Instytut Transportu Samochodowego)
15.45 Informator Maturzysty: Wrażenia po próbnych maturach. Uczniowie mogli sprawdzić, jak odnajdują się w nowych zasadach. Przed nimi jeszcze egzaminy z przedmiotów, które wybrali jako dodatkowe, ale te najważniejsze już zostały napisane i czekają na ocenienie/Szymon Majchrzak
16.15 Spotkane z twórcami pierników Towarzyszący jego przygotowaniu aromat przypraw korzennych to znak, że święta tuż, tuż. Piernik to zaś nieodłączny ich element. Zajrzymy do pracowni tych, którzy zajmują się tym od lat. Przyjrzymy się też historii piernika.
Zdaniem niektórych historyków żywności, pierwszy znany przepis na piernik pochodzi z Grecji z około 2400 roku p.n.e.. Według innych, historia piernika sięga roku 992 (naszej ery), kiedy to ormiański mnich Grzegorz z Nikopolis miał nauczyć chrześcijańskich piekarzy we Francji jego wyrobu. W. Puszkar
16.30 podcast- Strefa Prywatna
Komunikacja... przy stole!
Włosi przy jednym posiłku są w stanie spędzić nawet kilka godzin! W ich przypadku nie chodzi o samo jedzenie, ale przede wszystkim o to, żeby być razem. Długie rozmowy, ekspresyjne dyskusje i dużo radości - to ich żywioł! Czy podobnie mogłoby być w Polsce? Jakie znaczenie ma dla nas dzisiaj komunikacja przy stole? Jaki powinien być stół? Czy "obiady czwartkowe" mają sens? Odpowiedzi na te pytania znajdziecie w rozmowie Kuby Jamrozka z psychologiem i terapeutką Dorotą Mintą.?
Kolędy- historia i powstawanie
16.45 Popołudniowy Przegląd Sportowy
|