Innowacyjne Centrum Nauk Żywieniowych na SGGW

Ostatnia aktualizacja: 02.07.2021 09:16
Planowane są tam szeroko zakrojone badania nad żywieniem i jego wpływem na zdrowie.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Shutterstock/BONDART PHOTOGRAPHY

Jak można wyczytać na stronie internetowej uczelni: „Zadaniem Centrum  będzie rozwój kierunków badań, których wyniki będą miały zastosowanie w rozwiązywaniu problemów żywieniowo-zdrowotnych polskiego społeczeństwa, poprzez zmniejszenie skali występowania chorób dietozależnych w populacji polskiej”.

W budynku zlokalizowanych będzie m.in.: 15 sal dydaktycznych, 11 laboratoriów z 10 pracowniami i 2 halami oraz sala konferencyjna z zapleczem. Po zakończeniu prac, Centrum zostanie wyposażone w unikatową aparaturę laboratoryjną.

Specjaliści będą prowadzić tam fizykochemiczne badania żywności, kształtować jej prozdrowotny profil, ale też projektować skuteczne interwencje żywieniowe, a także opracowywać innowacyjne receptury produktów żywnościowych.

Budowa Innowacyjnego Centrum Nauk Żywieniowych w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego rozpocznie  się w lipcu 2021 r. i potrwa do końca 2022 r.

Zobacz więcej na temat: studia