Jak słodycze wpływają na nasz mózg?

Ostatnia aktualizacja: 08.04.2023 17:01
Cukier i tłuszcz zawarty w słodyczach wpływają na ośrodek nagrody. To sprawia, że od łakoci jesteśmy w stanie się uzależnić. 
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjneFoto: shutterstock.com/rawf8

Badacze z Instytutu Maxa Plancka w Kolonii oraz naukowcy z Uniwersytetu Yale postanowili sprawdzić, dlaczego mamy skłonność do sięgania po produkty o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu. Zdaniem uczonych niezwykle trudno nam zignorować różnego rodzaju słodycze. "Nasza skłonność do spożywania pokarmów o wysokiej zawartości tłuszczu i cukru, charakterystycznych dla tzw. diety zachodniej, może być wrodzona lub rozwinąć się w wyniku nadwagi. Uważamy jednak, że najczęściej mózg uczy się tej preferencji" – wyjaśniają naukowcy.

Pokarmy, w których występuje cukier i tłuszcz, mogą zmienić nasz mózg. To właśnie te produkty uczą mózg sięgania po słodycze oraz wpływają na nasze przyszłe preferencje żywieniowe.

mk

Zobacz więcej na temat: słodycze czekolada