Święta Bożego Narodzenia w Polskim Radiu

Odchudzamy wigilię

Ostatnia aktualizacja: 19.12.2011 13:01
Ewa Kurowska, dietetyk: dwanaście potraw to nie dwanaście porcji w ciągu wigilii, tylko dwanaście smaków, których powinniśmy spróbować.
Audio
(zdjęcie ilustracyjne)
(zdjęcie ilustracyjne)Foto: Dimj/Shutterstock.com

Ewa Kurowska radzi, by na czas świąt używać mniejszych półmisków. W ten sposób oszukamy nasz mózg. Zachęca też, by potraw nie dosładzać, nie dosalać, wszystko popijać kompotem ze śliwkami. Radzi, by wymyślić "odchudzone" wersje wigilijnych przepisów. - Kiełbasę z bigosu można zastąpić kurczakiem - mówi. 

Zdaniem gościa Grażyny Dobroń na kolację wigilijną powinniśmy zarezerwować kilka godzin i to  nie tylko na same jedzenie, ale też rozmowy, kolędowanie, odpakowywanie prezentów.

Jeśli już podczas świąt skusimy się na różne smakołyki, to nie wolno się stresować z tego powodu i myśleć o tym, że przytyjemy. - Jak człowiek się stresuje, to uwalnia się hormon stresu, który, niestety,  bardzo sprzyja odkładaniu tkanki tłuszczowej z tego, co zjadamy - tłumaczy Ewa Kurowska.

(pg)

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy, możesz być pierwszy!
aby dodać komentarz
brak