Українська Служба

Примас Польщі: Страждаючий світ потребує надії

12.04.2020 14:00
Архієпископ Поляк під час великодньої святої меси наголосив, що у Великдень всі очікують повернення надії
Примас Польщі Войцєх ПолякPAP/Jakub Kaczmarczyk

Примас Польщі архієпископ Войцєх Поляк сказав, що всі ми очікуємо відродження надії у ці Великодні свята. Він відправив великодню святу месу у Примасівській базиліці в місті Ґнєзно. Під час проповіді архієпископ зазначив, що сьогодні у нас є багато болю, страху та запитань. «Затримали нас ці дні пандемії вдома. Можливо, нам навіть важко святкувати, коли ми не можемо піти до церкви та зустрітися у родинному колі», - додав він.

Архієпископ Войцєх Поляк зазначив, що великодній ранок приносить слова «не бійтеся». «Ми очікуємо, що ці Великодні свята відродять у нас надію та дозволяють подивитися з надією на майбутнє, що оживить нас і дозволить нам піднятися», - сказав він.

Примас побажав, аби воскреслий Христос пронизав своїм світлом серця і допоміг – незважаючи на труднощі та обмеження – пережити справжнє торжество Божої любові.

Великодню святу месу у неділю відправив також, серед інших, митрополит Варшавський кардинал Казімєж Нич у варшавському кафедральному соборі Івана Хрестителя.

«Коли підводить розум, залишається надія, яку дає воскреслий Господь», - наголосив він.

Урочиста літургія, у зв’язку з епідемією, відбулася без участі людей. У проповіді кардинал Нич наголосив, що Христос воскрес, аби кожен з нас міг воскреснути та жити вічно. «Це правда Великодніх свят. Це керигма цих свят», - зазначив він.

Митрополит Варшавський звернув увагу, що входячи у великодній період, неможливо втекти від обставин, що створює час епідемії. «Ісус приходить до нас так, як до переляканих апостолів і каже: „Не бійтеся. Я є”. Він добре знає, що у цей час люди наполегливо запитують: „Де Бог, де Ісус Милосердний?” Іноді люди йдуть далі і запитують: „Чому ти нас караєш, Господи Боже, чи закінчилося Твоє терпіння?”», - звернув увагу кардинал Нич.

Він сказав, що ці питання випливають із людської безпорадності, страхів, побоювань, а інколи зі страху смерті.

Він сказав, що Ісус досконало знає людину і її життя, а також вписане у нього страждання. «Для цього він став людиною, аби знати все про людину, аби зрозуміти кожного з нас, аби взяти на хрест всі наші гріхи та біди, померти, складаючи жертву Богу та воскреснути. Його Пасха є Пасхою кожного з нас», - наголосив кардинал Нич. Він додав, що Христос взяв також на хрест нинішній досвід болю і страждання, з якими змагаються тисячі людей у світі. «Він у нашому житті та стражданнях, не перестає бути милосердним», - сказав ієрарх.

Кардинал Нич підкреслив, що «Ісус є нашою надією, особливо тоді, коли підводить людська надія». Він визнав, що такий час, який ми переживаємо сьогодні, завжди ставить людину перед таємницею. «Ми не знаємо більше, ніж знаємо. Коли підводить, або банкрутує розум, залишається надія, яку дає воскреслий Господь», - сказав кардинал Нич.

PAP, IAR/Т.А.

Побач більше на цю тему: Польща Великдень коронавірус

Андрій Дещиця порадив українцям залишитися на Великдень у Польщі

09.04.2020 20:15
Посол України у Польщі з міркувань безпеки і перешкод у зв'язку з коронавірусом порадив українцям не виїжджати додому на Великодні свята, якщо є можливість залишитися

Генрик Папроцький: Великдень був домашнім святом

13.04.2020 09:00
"Ми ніколи не маємо часу, аби задуматися над собою, завжди через це скаржимося, що є дуже погано, що нам бракує часу, аби зайнятися дітьми, аби замислитися над власною долею і життям. А саме зараз ми маємо час, тож можемо замислюватися"

Президентська пара склала побажання з нагоди Великодня

11.04.2020 11:02
Президентське подружжя побажало передусім, щоб Великдень пройшов мирно, сповнений взаємного тепла, надії та миру, щоб пройшов здорово та безпечно

Від великоднього кошика не слід відмовлятися

11.04.2020 15:30
«Це, звісно, не догма, адже освячені страви не є найважливішою справою, тим більше у Велику суботу»

Матеуш Моравєцький: «Перед нами непростий Великдень»

11.04.2020 14:30
Прем’єр також закликає поляків, аби на Великдень вони залишалися вдома

Міністр здоров'я: Проведемо Великдень вдома, з тими, з ким мешкаємо

12.04.2020 13:15
Через коронавірус Лукаш Шумовський закликав цьогоріч провести Великодні свята вдома, у колі тих, з ким ми мешкаємо