"Polski stół" to bezpłatna publikacja po angielsku i hiszpańsku, którą można się dzielić ze znajomymi z zagranicy.
Stół to nie tylko mebel - pisze autorka publikacji Magdalena Tomaszewska-Bolałek, kierowniczka food studies uniwersytetu SWPS. To często centrum kulinarnego wszechświata, wokół którego spotykają się ludzie by rozmawiać, śmiać się oraz rozkoszować się jedzeniem. To magiczne miejsce, gdzie tradycja łączy się z teraźniejszością. Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele fascynujących historii wiąże się z ulubionymi potrawami oraz produktami, a przecież smaki, zapachy oraz opowieści zostają w naszej pamięci na długo. Odkrywanie świata przez kulturę kulinarną to ciekawa i niezwykła przygoda.
Książki można pobrać klikając na poniższe linki.
The Polish Table – https://bunkatura.pl/the-polish-table
Mesa polaca – https://bunkatura.pl/mesa-polaca
Partnerami publikacji są Stowarzyszenie Polska Wódka, Muzeum Polskiej Wódki, Muzeum Toruńskiego Piernika oddział Muzeum Okręgowego w Toruniu oraz Hanami. Zadanie publiczne współfinansowane przez Ministerstwo Spraw Zagranicznych RP w konkursie „Dyplomacja publiczna 2020 – nowy wymiar”.
Z Magdaleną Tomaszewską-Bolałek rozmawiał Przemysław Pawełek.