Polskie Radio
Section05

kuchnia polska

"Dyplomacja kulinarna". Nowy model "soft power" wielu krajów

- Polacy nie doceniają dużego potencjału narodowej kuchni, a dyplomacja kulinarna daje na świecie coraz większą rozpoznawalność. Tak robi Korea Południowa, Peru i Słowenia. Tu chodzi nie tylko o turystykę kulinarną, chodzi o promowanie naszej historii i tradycji narodowej poprzez polskie potrawy  - powiedziała w Polskim Radiu 24, dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Uniwersytetu SWPS.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 kulinaria dyplomacja

Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku

Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia.
Zobacz więcej na temat:  Dwójka KULTURA kuchnia kulinaria Lublin Lubelszczyzna tradycja Łukasz Modelski Europejski Festiwal Smaku

Polska mozaika kulinarna. Fenomen kuchni chłopskiej

- Historia tradycyjnej kuchni polskiej jest bardzo apetyczna, ale coraz mniej o niej wiemy. Żeby spróbować ciekawych dań, wcale nie musimy wyjeżdżać bardzo daleko, bo kuchnia Polski jest bardzo zróżnicowana - przekonuje dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, badaczka kultury kulinarnej i autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka STYL ŻYCIA kulinaria jedzenie kuchnia tradycja gotowanie Marta Zinkiewicz

"Mord na dzielni", czyli patodeweloperka na kartach komiksu

- Mamy mit architektów stworzony na podstawie głośnych nazwisk, celebrytów świata architektury jak Zaha Hadid, Norman Foster i kilku innych, którzy pojawiają się na stronach gazet (...). Beata Pytko schodzi w tym albumie z dachów tych budynków niżej, na poziom ulicy, i próbuje pokazać zmiany, które zachodzą we współczesnych miastach i tego, jak to się ma do zwykłych mieszkańców, starych budynków i historii miast - mówił Szymon Holcman, filmoznawca, znawca i wydawca komiksów.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Monika Małkowska

Flaki po warszawsku, chleb ilustrowany. Co Polacy jadali w dwudziestoleciu międzywojennym?

Dwudziestolecie międzywojenne w Polsce to okres pełen sprzeczności i kontrastów. Nie inaczej rzecz ma się w odniesieniu do gastronomii tej epoki. Funkcjonowały wówczas zarówno luksusowe restauracje, jak i podrzędne bary. Osobną kwestią pozostaje sytuacja materialna warstw najuboższych. Tam luksusem często był zwykły chleb. 
Zobacz więcej na temat:  Grzegorz Kalinowski Dwudziestolecie międzywojenne historia Polski kulinaria

"Pierwszą przeszkodą jest język". Dr Bogdan Gałązka o odtwarzaniu dawnych receptur kulinarnych

Jak postąpić, gdy w starej recepturze napotkamy polecenie "kapłona ochędóż pięknie"? Rekonstrukcja starych receptur kulinarnych to trochę jak praca detektywa. Jak się do tego zabrać? Przecież wiele terminów i określeń dawno odeszło w przeszłość. Gościem Moniki Małkowskiej był dr Bogdan Gałązka, szef kuchni, znawca dawnych obyczajów kulinarnych.
Zobacz więcej na temat:  Polskie Radio 24 Monika Małkowska

Serial "Historia kuchni polskiej". Jak dawniej smakowała Polska?

Jak jadali nasi przodkowie? Jakie potrawy towarzyszyły Polakom podczas przełomowych momentów w historii naszego kraju? Odpowiedzi na te pytania przynosi nowy serial - "Historia kuchni polskiej". Możemy dowiedzieć się o tym, co jedli dawniej nasi rodacy oraz spróbować odtworzyć te potrawy. Prof. Jarosław Dumanowski zdradził w audycji "Droga przez mąkę" w Programie 2 Polskiego Radia kulisy powstania tego dzieła.
Zobacz więcej na temat:  jedzenie żywność przepisy kulinarne historia Polski serial Łukasz Modelski Dwójka Jarosław Dumanowski

Żur - najlepsza zupa świata? Czy żur i barszcz biały to to samo?

- Dla mnie żur jest najlepszą zupą świata, lubię takie smaki - mówi kucharz Filip Niewiatowski i przyznaje, że wcale nie dziwi go, że polski żur w rankingu najlepszych zup świata TasteAtlas w 2023 zajął drugą pozycję, tuż za japońskim tonkotsu ramen. W "Czwórce do kwadratu" sprawdzamy też, czy żur to to samo, co barszcz biały. 
Zobacz więcej na temat:  Czwórka żurek Mateusz Kulik gotowanie jedzenie Wielkanoc STYL ŻYCIA

Kuchnia wege, czyli postna. Co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu?

W Kościele katolickim Środa Popielcowa zaczyna Wielki Post. Jeszcze niedawno w niektórych domach ten dzień zmieniał codzienny jadłospis. Jednak kuchnia postna była codziennością w dawnej Polsce. - Chłopi, którzy stanowili większą część społeczeństwa, na mięso mogli sobie pozwolić od święta. Można więc powiedzieć, że postne potrawy jedli codziennie. Dzisiaj nazywalibyśmy je po prostu wegańskimi - mówi w Czwórce Paweł Ochman i opowiada, co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu.
Zobacz więcej na temat:  Czwórka Kamil Jasieński społeczeństwo Wielki Post jedzenie