Międzynarodowe smaki w polskich domach. Czy wstydzimy się polskiej kuchni? Choć polska kuchnia to dla wielu smak dzieciństwa, coraz częściej ustępuje miejsca daniom z innych stron świata. W rozmowie z Natalią Mętrak-Rudą, dziennikarką kulinarną i autorką książki "Warzywa zjedz, mięso zostaw", zastanawialiśmy się, dlaczego tak chętnie sięgamy po ramen, curry czy kebab, a pierogi traktujemy jako nudny obowiązek? Czy naprawdę wstydzimy się polskich smaków? Zobacz więcej na temat: Czwórka diety Dominika Płonka
Jedzmy bób, bo za chwilę może go nie być. Ta roślina ma wiele wartości odżywczych Bób jest warzywem sezonowym, co oznacza, że jego dostępność jest ograniczona do określonych miesięcy w roku. . Obecnie jest to jego szczyt sezonu, więc warto korzystać z tej okazji. Zobacz więcej na temat: rośliny strączkowe bób zdrowie witaminy zdrowie i dieta społeczeństwo
Karol Okrasa – Książulo i pojedynek na noże Rozmowa Daniela Wydrycha z Karolem Okrasą, jednym z najbardziej charyzmatycznych mistrzów kuchni w Polsce, osobowością medialną. Gość, jak sam mówi, jest "kucharzem z zamiłowania i zawodu". Opowiada m.in. o tym jak zakwalifikował się do pierwszego, telewizyjnego programu kulinarnego, czy od nazwiska zależy kariera, dlaczego ważny jest sos holenderski, ile jest w Polsce zup oraz czy wątróbka może smakować bez cebulki. Zdradza także, jak poznał swoją żonę i dlaczego wychowywała go babcia Jasia. Karol Okrasa zmierzy się też z Danielem Wydrychem w nietypowej rywalizacji… na noże. Zobacz więcej na temat: kulinaria podcast Daniel Wydrych
Kuchnia wilanowska czasów Stanisława Kostki Potockiego O kuchni wilanowskiej czasów Stanisława Kostki Potockiego, autora "Podróży do Ciemnogrodu", historyka sztuki na koniec projektu badawczego opowiedział w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski, historyk kuchni i człowiek wielu talentów nie mniejszych niż w przypadku bohatera. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Wilanów
Polskie Radio 24 Maciej Nowak: pączek bez obwódki to rzecz wysoce podejrzana - Pączek bez obwódki nie ma sensu, bo musi on być usmażony z obu stron; siłą rzeczy ta obwódka powstaje. Po tym można poznać dobrze upieczonego pączka - mówił w Polskim Radiu 24 krytyk kulinarny i teatralny Maciej Nowak. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 POLSKA Maciej Nowak tłusty czwartek pączki
NASZ WYWIAD Pączek nie zawsze wyglądał tak jak teraz Popularne łakocie to nieodłączny element końca karnawału. W tym kontekście na swoich obrazach umieszczali je nawet wielcy artyści. Historia uczy, że pączek, ciastko, po które ustawiają się w tłusty czwartek kolejki w cukierniach, niejedno ma imię. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki karnawał
TYLKO U NAS "Grzybki w maślance", czyli pączki sprzed stu lat [PRZEPIS] Pączki na Pomorzu i Kujawach przypominały raczej racuchy - nie były nadziewane i miały płaski kształt. Tradycyjnie nazywano je ruchańcami, od "ruszania się" (rośnięcia) ciasta drożdżowego, lub grzybkami. Prezentowany poniżej przepis pochodzi z 1906 roku z Grudziądza. Zobacz więcej na temat: pączki tłusty czwartek
Rewolucja w Polsce. Wegańska przystań zamiast kiełbasy Stolica Polski, kojarzona z kiełbasą i śledziem, jest teraz wegańską przystanią - pisze w piątek brytyjski dziennik "Guardian", przypominając, że Warszawa od sześciu lat znajduje się w czołówce rankingu "vege miast" świata, a przed trzema laty "National Geographic" przyznał jej pierwsze miejsce. Potwierdzają to badania CBOS. Wynika z nich, że coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa. Zobacz więcej na temat: POLSKA Warszawa wegetarianizm weganizm dieta zdrowie żywność
Polka może zdobyć Kulinarnego Oscara. Za co świat kocha naszą kuchnię? - Jeżeli przełożymy naszą polską kuchnię na nowoczesny język wizualny, to okaże się, ze mamy super produkt - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, ambasadorka polskiej kuchni w świecie, badaczka kultury kulinarnej i kierowniczka Food studies na Uniwersytecie SWPS. Czy jej książka zdobędzie Kulinarnego Oscara? Zobacz więcej na temat: Zobacz także Ula Kaczyńska Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także jedzenie kulinaria kuchnia Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Domowa kuchnia, czyli jaka? Wyjaśnia Sylwia Zając - Nasza polska kuchnia jest niesamowita. Chociaż wszyscy chcemy szukać różnych nowych smaków, to okazuje się, że to co najprostsze jest najlepsze. Od dawien dawna potrawy były przygotowane z prostych składników takich jak kasza, mąka czy jajka. Dzisiaj wraca się do prostoty produktów tradycyjnych - mówi gościni Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także Kamil Jasieński Sylwia Zając potrawy regionalne
Grzybowa czy barszcz, czyli świąteczne wojny kulinarne Wigilia Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami. W dzisiejszym wydaniu "Tylko szczerze" o świątecznych potrawach rozmawialiśmy z kucharzem - Kubą Korczakiem. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Krzysztof Grzybowski Boże Narodzenie
WYWIAD Dania wigilijne w dawnej Polsce. Karp, barszcz i... ślimaki Dawniej o wigilijnej wieczerzy myślano już jesienią, na wsiach przygotowywano przetwory, a na potrzeby królewskiego dworu odbywały się prawdziwe rybne żniwa. Choć zatraciliśmy wiele z różnorodności potraw dawnej Wigilii, to nadal pozostaje ona żywym świadectwem polskiej historii kulinarnej. Przekonuje o tym badacz i popularyzator dziejów kuchni polskiej, prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Wigilia Boże Narodzenie magazyn 2022/2023
"Dyplomacja kulinarna". Nowy model "soft power" wielu krajów - Polacy nie doceniają dużego potencjału narodowej kuchni, a dyplomacja kulinarna daje na świecie coraz większą rozpoznawalność. Tak robi Korea Południowa, Peru i Słowenia. Tu chodzi nie tylko o turystykę kulinarną, chodzi o promowanie naszej historii i tradycji narodowej poprzez polskie potrawy - powiedziała w Polskim Radiu 24, dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Uniwersytetu SWPS. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 kulinaria dyplomacja
Historia miasta od kuchni. Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska" Wystawa "Na miejscu i na wynos. Kuchnia Warszawska" opowiada historię miasta… od kuchni! Sposoby przygotowywania i podawania posiłków, najchętniej spożywane dania czy miejsca, gdzie jadano, zmieniały się przez wieki, odzwierciedlając przemiany społeczne, obyczajowe i polityczne. Zobacz więcej na temat: Agnieszka Kunikowska wystawa historia Polski Muzeum Warszawy
Europa na talerzu - Europejski Festiwal Smaku Dzięki Europejskiemu Festiwalowi Smaku - nie przemierzając setek kilometrów - można poznać różnorodne smaki Europy. Wydarzeniu towarzyszą koncerty, wystawy i inne wydarzenia kulturalne. O idei oraz smakach, których będzie można zakosztować w Lublinie, mówił Waldemar Sulisz, dyrektor artystyczny wydarzenia. Zobacz więcej na temat: Dwójka KULTURA kuchnia kulinaria Lublin Lubelszczyzna tradycja Łukasz Modelski Europejski Festiwal Smaku
Dyplomacja kulinarna. Jak budować markę kraju jedzeniem? Dyplomacja może mieć różne oblicza. O dyplomacji kulinarnej opowiedziała w audycji "Męskie gotowanie" Dr Joanna Gocłowska Bolek - latynoamerykanistka z Uniwersytetu Warszawskiego. Zobacz więcej na temat: jedzenie kuchnia tajska kuchnia regionalna kulinaria dyplomacja
Jakie jagodzianki smakują najbardziej? Swój przepis zdradza szef kuchni Damian Kordas W całej Polsce obchodzone jest już - zarówno przez cukierników, jak i smakoszy - święto jagodzianki. Z tej okazji w studiu Jedynki pojawił się Damian Kordas, który zdradził naszym słuchaczom przepis na smakowite jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Ula Kaczyńska Maciej Piotrowski gotowanie wypieki jagodzianka