Wiceminister Rafał Romanowski zaprasza na piknik Poznaj Dobrą Żywność Piknik Poznaj Dobrą Żywność odbędzie sięna torze wyścigów konnych na warszawskim Służewcu. W niedzielę (18 czerwca) ponad stu wystawców zaprezentuje polskie produkty spożywcze. Współorganizatorem wydarzenia jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo rolnictwo Dwa Teatry kuchnia polska
Kierowcy Formuły 1 vs. polska kuchnia Kierowcy zespołu Scuderia AlphaTauri złożyli niedawno wizytę w naszym kraju. Yuki Tsunoda i Nyck de Vries przystąpili do dość niecodziennego zadania. Zmierzyli się z tradycyjnymi, polskimi potrawami. Co smakowało im najbardziej? Zobacz więcej na temat: Radio kierowców Polskie Radio Kierowców Polskie Radio kierowca kierowcy samochód samochody motoryzacja radio kierowcow radiokierowcow radiokierowców radio kierowców online radio kierowców jedynka polskie radio kierowców online radio dla kierowców polskie radio kierowcow polskie radio kierowców dab+ radio kierowcow 24 polskie radio kierowcy radio kierowców 24 Formuła 1 Orlen PKN Orlen wyścigi samochodowe kuchnia polska
Żurek zaraz za ramenem. Polskie zupy wśród najlepszych na świecie Rosół, borowikowa, żurek i barszcz czerwony - te cztery polskie zupy znalazły się wśród 50 najlepszych na świecie w rankingu portalu kulinarnego TasteAtlas. Wśród nich najlepszy okazał się żurek, który zdobył drugą lokatę, ustępując jedynie słynnemu japońskiemu ramenowi. Zobacz więcej na temat: Grzegorz Jankowski Daniel Wydrych Klaudia Porębska zupy żurek rosół kulinaria kuchnia polska
Turystyka kulinarna, czyli odkrywanie świata i Polski poprzez kuchnię Podróżowanie szlakami kulinarnymi Suwalszczyzny, Mazur czy innych regionów Polski zdobywa coraz większą popularność w naszym kraju. Co ciekawe tę formę podróży wybierają także turyści z zagranicy, którzy zachwycają się polską kuchnią. Zobacz więcej na temat: Maciej Kurzajewski kuchnia polska podróże turystyka społeczeństwo Polska Organizacja Turystyczna
Królowa polskich zup. O bardziej i mniej konwencjonalnych przepisach na rosół Rosół pojawiał się na królewskich stołach, a także na stronach "Pana Tadeusza". O chyba najpopularniejszej w naszym kraju zupie pisano również w pierwszej polskiej książce kucharskiej. Co dom, to inny przepis. Dlatego też rosół może być przygotowany na różne sposoby. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych Karolina Rożej Klaudia Porębska Przemysław Bolechowski gotowanie rosół kulinaria kuchnia polska
Jak przygotować tradycyjne "dziadki kokuszczańskie"? "Dziadki kokuszczańskie" to okrągłe kluski, o gładkiej lub lekko chropowatej powierzchni z omastą w postaci drobin przyrumienionej słoniny. Zobacz więcej na temat: Czwórka gotowanie kulinaria Karpaty kuchnia regionalna kuchnia polska Mateusz Kulik
Stół i smak w literaturze "Bez zastanowienia kuchnia obumiera, staje się nieprawdziwa" - stwierdza Wojciech Nowicki w książce "Stół, jaki jest. Wokół kuchni w Polsce". Zobacz więcej na temat: Dwójka Dorota Gacek literatura książki kuchnia polska
Beata Rybotycka: słucham bardzo dużo polskich kolęd - W tym świątecznym czasie słucham bardzo dużo kolęd, różnego wydania, a zwłaszcza polskich kolęd. Często mi się zdarza, że kupuje płyty kolędowe, które mnie ciekawą - mówi na antenie Programu 1 Polskiego Radia aktorka filmowa i teatralna Beata Rybotycka. Zobacz więcej na temat: Boże Narodzenie Małgorzata Raducha aktorstwo Piwnica pod Baranami piosenka album kuchnia polska śląskie góry Mazury
WYWIAD Dania wigilijne w dawnej Polsce. Karp, barszcz i... ślimaki Dawniej o wigilijnej wieczerzy myślano już jesienią, na wsiach przygotowywano przetwory, a na potrzeby królewskiego dworu odbywały się prawdziwe rybne żniwa. Choć zatraciliśmy wiele z różnorodności potraw dawnej Wigilii, to nadal pozostaje ona żywym świadectwem polskiej historii kulinarnej. Przekonuje o tym badacz i popularyzator dziejów kuchni polskiej, prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: HISTORIA kuchnia polska Wigilia Boże Narodzenie STYL ŻYCIA magazyn 2022/2023
Lokalnie i naturalnie: poznajcie lokalną kuchnię Aglomeracji Wałbrzyskiej Już po raz kolejny Lokalna Organizacja Turystyczna Aglomeracji Wałbrzyskiej zorganizowała Festiwal Smaków Aglomeracji Wałbrzyskiej. Przez miesiąc w 15. miejscach można będzie spróbować potraw, których korzenie sięgają głęboko w historię, ale przede wszystkim są związane z regionem. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia polska smak regiony Dolny Śląsk Piotr Firan Trójka
Kuchnia bez banałów. Polskie tradycje kulinarne Kiedy mówimy o polskiej kuchni, wymieniamy zaledwie kilka flagowych dań i wyczerpujemy temat. Tymczasem tradycja kulinariów naszego kraju sięga znacznie dalej. Jakie potrawy jadano dawniej? Czego nie wiemy o historii polskich dań? Zobacz więcej na temat: Trójka kulinaria kuchnia polska Anna Popek tradycja KULTURA
Przepisy polskie i ukraińskie Tym razem prowadzący program Łukasz Modelski oraz jego goście opowiedzieli o podobieństwach i różnicach w przepisach kuchni polskiej i ukraińskiej. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Dwójka kulinaria kuchnia polska
O pierogach, kluskach i rodzimej tradycji. Nowa książka Zuzanny Zak Z fascynacji polską kuchnią, dawnymi przepisami, ale również naszą historią, kulturą oraz tradycją zrodził się pomysł pisania książek kulinarnych - opowiadała Polskiemu Radiu dla Zagranicy Zuzanna Zak, Polka z Londynu. Zobacz więcej na temat: kuchnia polska Wielka Brytania Polonia
"Dawno, dawno temu". Najstarsze księgi kucharskie i zapomniane receptury Za pierwszą polską książkę kucharską uchodzi dzieło "Compendium ferculorum, czyli zebranie potraw" pióra kucharza rodu Lubomirskich Stanisława Czernieckiego, wydane w roku 1682. Zawiera ono sposoby przyrządzania wyszukanych potraw, które miały trafiać na stoły magnaterii. Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska kuchnia polska
"Dawno, dawno temu". Kuchnia na Zamku Królewskim w Warszawie Na czym i czym jadano na dworze Stanisława Augusta? Gdzie jadano obiady czwartkowe pod patronatem króla Stanisława Augusta i kucharza Paula Tremo? Zobacz więcej na temat: dzieci Marta Powałowska kuchnia polska
Jagoda w koronie. O kulinarnym klejnocie Polski Jagodzianki zna każdy, dla wielu to właśnie ich smak jest symbolem lata. Ta niepozorna bułeczka to nic innego jak drożdżowe ciasto, rozpływające się w ustach jagodowe nadzienie i słodka kruszonka. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kuchnia polska kulinaria gotowanie STYL ŻYCIA Mateusz Kulik
Jagodowy przysmak. Kto robi najlepsze jagodzianki? Na przełomie czerwca i lipca przy leśnych ścieżkach wysypują się ciemne jagody. Rozpoczyna się więc sezon na jagodzianki. Zobacz więcej na temat: Czwórka jagody słodycze kuchnia polska
Smaki dawnego Gdańska. Malarskie przepisy z XIX wieku W 1858 roku w Gdańsku ukazała się książka kucharska autorstwa Marie Rosnack. Katarzyna Fiszer i Aleksandra Kucharska postanowiły uwspółcześnić tę publikację, ale nie odbierać jej historycznego ducha, którego odnajdziemy na malarskich fotografiach. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia polska kuchnia Gdańsk jedzenie