Jesienne maliny doskonałym dodatkiem do wytrawnych dań. Jak łączyć smaki? Jesienne maliny to owoce, które wciąż kuszą słodyczą. Możemy je dodawać nie tylko jako dodatek do jogurtów oraz słodkich przekąsek, ale również do wytrwanych dań. Jak wybierać maliny i z czym je łączyć w kuchni? Jak zachować ich smak na dłużej? Zobacz więcej na temat: społeczeństwo owoce żywność
"The pierogi problem" i zmiany w polskiej kuchni na przestrzeni lat Profesor Food Studies z New York University, Fabio Parasecoli, wraz z dwoma polskimi współautorami wydał książkę pt. "The pierogi problem". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kuchnia Dwójka
Królowa polskiej kuchni i salonów. Lucyna Ćwierczakiewiczowa Lucyna Ćwierczakiewiczowa była jedną z najbarwniejszych postaci XIX wiecznej Warszawy. O królowej polskiej kuchni i salonów porozmawialiśmy w audycji Brakująca Połowa Dziejów, którą przygotowała Anna Kowalczyk. Zobacz więcej na temat: Maria Skłodowska-Curie
Dzień Polskiej Żywności. "Polska żywność to nie tylko bogactwo smaków i tradycji" 25 sierpnia, obchodzony jest Dzień Polskiej Żywności. Instytut Ochrony Środowiska - Państwowy Instytut Badawczy w opublikowanym z tej okazji raporcie podkreślił, że polska żywność to nie tylko bogactwo smaków i tradycji, ale także ważny element kształtujący naszą odpowiedzialność za planetę. Zobacz więcej na temat: społeczeństwo żywność raport marnowanie żywności
Międzynarodowe smaki w polskich domach. Czy wstydzimy się polskiej kuchni? Choć polska kuchnia to dla wielu smak dzieciństwa, coraz częściej ustępuje miejsca daniom z innych stron świata. W rozmowie z Natalią Mętrak-Rudą, dziennikarką kulinarną i autorką książki "Warzywa zjedz, mięso zostaw", zastanawialiśmy się, dlaczego tak chętnie sięgamy po ramen, curry czy kebab, a pierogi traktujemy jako nudny obowiązek? Czy naprawdę wstydzimy się polskich smaków? Zobacz więcej na temat: Czwórka diety Dominika Płonka
Jedzmy bób, bo za chwilę może go nie być. Ta roślina ma wiele wartości odżywczych Bób jest warzywem sezonowym, co oznacza, że jego dostępność jest ograniczona do określonych miesięcy w roku. . Obecnie jest to jego szczyt sezonu, więc warto korzystać z tej okazji. Zobacz więcej na temat: rośliny strączkowe bób zdrowie witaminy zdrowie i dieta społeczeństwo
Karol Okrasa – Książulo i pojedynek na noże Rozmowa Daniela Wydrycha z Karolem Okrasą, jednym z najbardziej charyzmatycznych mistrzów kuchni w Polsce, osobowością medialną. Gość, jak sam mówi, jest "kucharzem z zamiłowania i zawodu". Opowiada m.in. o tym jak zakwalifikował się do pierwszego, telewizyjnego programu kulinarnego, czy od nazwiska zależy kariera, dlaczego ważny jest sos holenderski, ile jest w Polsce zup oraz czy wątróbka może smakować bez cebulki. Zdradza także, jak poznał swoją żonę i dlaczego wychowywała go babcia Jasia. Karol Okrasa zmierzy się też z Danielem Wydrychem w nietypowej rywalizacji… na noże. Zobacz więcej na temat: kulinaria podcast Daniel Wydrych
Kuchnia wilanowska czasów Stanisława Kostki Potockiego O kuchni wilanowskiej czasów Stanisława Kostki Potockiego, autora "Podróży do Ciemnogrodu", historyka sztuki na koniec projektu badawczego opowiedział w Dwójce prof. Jarosław Dumanowski, historyk kuchni i człowiek wielu talentów nie mniejszych niż w przypadku bohatera. Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski Wilanów
Polskie Radio 24 Maciej Nowak: pączek bez obwódki to rzecz wysoce podejrzana - Pączek bez obwódki nie ma sensu, bo musi on być usmażony z obu stron; siłą rzeczy ta obwódka powstaje. Po tym można poznać dobrze upieczonego pączka - mówił w Polskim Radiu 24 krytyk kulinarny i teatralny Maciej Nowak. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 POLSKA Maciej Nowak tłusty czwartek pączki
NASZ WYWIAD Pączek nie zawsze wyglądał tak jak teraz Popularne łakocie to nieodłączny element końca karnawału. W tym kontekście na swoich obrazach umieszczali je nawet wielcy artyści. Historia uczy, że pączek, ciastko, po które ustawiają się w tłusty czwartek kolejki w cukierniach, niejedno ma imię. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek pączki karnawał
TYLKO U NAS "Grzybki w maślance", czyli pączki sprzed stu lat [PRZEPIS] Pączki na Pomorzu i Kujawach przypominały raczej racuchy - nie były nadziewane i miały płaski kształt. Tradycyjnie nazywano je ruchańcami, od "ruszania się" (rośnięcia) ciasta drożdżowego, lub grzybkami. Prezentowany poniżej przepis pochodzi z 1906 roku z Grudziądza. Zobacz więcej na temat: pączki tłusty czwartek
Rewolucja w Polsce. Wegańska przystań zamiast kiełbasy Stolica Polski, kojarzona z kiełbasą i śledziem, jest teraz wegańską przystanią - pisze w piątek brytyjski dziennik "Guardian", przypominając, że Warszawa od sześciu lat znajduje się w czołówce rankingu "vege miast" świata, a przed trzema laty "National Geographic" przyznał jej pierwsze miejsce. Potwierdzają to badania CBOS. Wynika z nich, że coraz więcej Polaków rezygnuje z mięsa. Zobacz więcej na temat: POLSKA Warszawa wegetarianizm weganizm dieta zdrowie żywność
Polka może zdobyć Kulinarnego Oscara. Za co świat kocha naszą kuchnię? - Jeżeli przełożymy naszą polską kuchnię na nowoczesny język wizualny, to okaże się, ze mamy super produkt - mówi w Programie 1 Polskiego Radia dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek, ambasadorka polskiej kuchni w świecie, badaczka kultury kulinarnej i kierowniczka Food studies na Uniwersytecie SWPS. Czy jej książka zdobędzie Kulinarnego Oscara? Zobacz więcej na temat: Zobacz także Ula Kaczyńska Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Dyplomacja kulinarna - które potrawy mogą zostać ambasadorami polskiej kuchni Okres polskiej prezydencji w Radzie Unii Europejskiej jest bardzo dobrą okazją do promocji rodzimej kuchni. Wiadomo już, że będą towarzyszyć jej polskie jabłka. Jakie jeszcze potrawy można promować w świecie? O polskiej dyplomacji kulinarnej opowiedziała Magdalena Tomaszewska-Bolałek. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także jedzenie kulinaria kuchnia Damian Sikorski Magdalena Tomaszewska-Bolałek
Domowa kuchnia, czyli jaka? Wyjaśnia Sylwia Zając - Nasza polska kuchnia jest niesamowita. Chociaż wszyscy chcemy szukać różnych nowych smaków, to okazuje się, że to co najprostsze jest najlepsze. Od dawien dawna potrawy były przygotowane z prostych składników takich jak kasza, mąka czy jajka. Dzisiaj wraca się do prostoty produktów tradycyjnych - mówi gościni Czwórki. Zobacz więcej na temat: Czwórka Zobacz także Kamil Jasieński Sylwia Zając potrawy regionalne
Grzybowa czy barszcz, czyli świąteczne wojny kulinarne Wigilia Bożego Narodzenia zbliża się wielkimi krokami. W dzisiejszym wydaniu "Tylko szczerze" o świątecznych potrawach rozmawialiśmy z kucharzem - Kubą Korczakiem. Zobacz więcej na temat: Zobacz także Krzysztof Grzybowski Boże Narodzenie
WYWIAD Dania wigilijne w dawnej Polsce. Karp, barszcz i... ślimaki Dawniej o wigilijnej wieczerzy myślano już jesienią, na wsiach przygotowywano przetwory, a na potrzeby królewskiego dworu odbywały się prawdziwe rybne żniwa. Choć zatraciliśmy wiele z różnorodności potraw dawnej Wigilii, to nadal pozostaje ona żywym świadectwem polskiej historii kulinarnej. Przekonuje o tym badacz i popularyzator dziejów kuchni polskiej, prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: HISTORIA Wigilia Boże Narodzenie magazyn 2022/2023
"Dyplomacja kulinarna". Nowy model "soft power" wielu krajów - Polacy nie doceniają dużego potencjału narodowej kuchni, a dyplomacja kulinarna daje na świecie coraz większą rozpoznawalność. Tak robi Korea Południowa, Peru i Słowenia. Tu chodzi nie tylko o turystykę kulinarną, chodzi o promowanie naszej historii i tradycji narodowej poprzez polskie potrawy - powiedziała w Polskim Radiu 24, dr Magdalena Tomaszewska-Bolałek z Uniwersytetu SWPS. Zobacz więcej na temat: Polskie Radio 24 kulinaria dyplomacja