"Kucharka i tyle zarabia!". Fenomen autorki "365 obiadów" Lucyna Ćwierczakiewiczowa, niezwykle popularna postać XIX-wiecznej Warszawy, zapoczątkowała prawdziwą rewolucję w polskiej kuchni i obyczajowości. A przy tym: osiągnęła niebywały sukces. Wysokość honorarium za jej słynną książkę "365 obiadów za 5 złotych" przekraczało znacznie honorarium Sienkiewicza za "Potop" czy Prusa za "Faraona"… Zobacz więcej na temat: kulinaria Warszawa HISTORIA kuchnia polska
Kuchnia wege, czyli postna. Co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu? W Kościele katolickim Środa Popielcowa zaczyna Wielki Post. Jeszcze niedawno w niektórych domach ten dzień zmieniał codzienny jadłospis. Jednak kuchnia postna była codziennością w dawnej Polsce. - Chłopi, którzy stanowili większą część społeczeństwa, na mięso mogli sobie pozwolić od święta. Można więc powiedzieć, że postne potrawy jedli codziennie. Dzisiaj nazywalibyśmy je po prostu wegańskimi - mówi w Czwórce Paweł Ochman i opowiada, co jedli nasi przodkowie w czasie Wielkiego Postu. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński społeczeństwo Wielki Post jedzenie kuchnia polska
Ile zjeść pączków w tłusty czwartek? Dietetyczka: jeden lub dwa nam nie zaszkodzą Tłusty czwartek dla jednych jest dniem, w którym osładzają sobie czas, a dla innych dniem łamania diet. - Zjedz pączka lub dwa i nie pozwól, aby tłusty czwartek wpłynął negatywnie na twoje zdrowe nawyki – radzi dietetyczka ze Śląskiego Uniwersytetu Medycznego w Katowicach. Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek dieta tradycja kuchnia polska
NASZA ROZMOWA Tłusty czwartek. Pączek nie zawsze wyglądał tak, jak teraz Popularne łakocie to nieodłączny element końca karnawału. W tym kontekście na swoich obrazach umieszczali je nawet wielcy artyści. Historia uczy, że pączek, ciastko, po które ustawiają się w tłusty czwartek kolejki w cukierniach, niejedno ma imię. Zobacz więcej na temat: HISTORIA tłusty czwartek pączki kuchnia polska
TYLKO U NAS Tłusty czwartek. "Grzybki w maślance", czyli pączki sprzed stu lat [PRZEPIS] Pączki na Pomorzu i Kujawach przypominały raczej racuchy - nie były nadziewane i miały płaski kształt. Tradycyjnie nazywano je ruchańcami, od "ruszania się" (rośnięcia) ciasta drożdżowego, lub grzybkami. Prezentowany poniżej przepis pochodzi z 1906 roku z Grudziądza. Zobacz więcej na temat: HISTORIA pączki kuchnia polska tłusty czwartek
Ile pączków zjadamy w tłusty czwartek? Można by za to kupić kilkaset mieszkań W tłusty czwartek Polacy zjedzą pączki warte tyle co 391 dwupokojowych mieszkań w największych miastach w naszym kraju - wynika z raportu firmy HREIT, który firma określiła zabawą na liczbach, a jej efektem jest "indeks pączkowo-mieszkaniowy" . Zobacz więcej na temat: tłusty czwartek budownictwo gospodarka polska zwyczaje kuchnia polska GOSPODARKA POLSKA
Pieczarka - polski hit eksportowy i skarb w kuchni Polska jest największym europejskim producentem pieczarek na świecie. To bardzo smaczny produkt, o dużych wartościach odżywczych. Przydaje się w całej masie najróżniejszy dań. Zobacz więcej na temat: Daniel Wydrych pieczarki kuchnia polska gotowanie
Kulinaria. Kuchnia Podlasia i Suwalszczyzny - smakołyki i tajemnice Michał Skoczek jest współautorem książki "U pana Boga przy stole. Podlasie i Suwalszczyzna - przewodnik po lokalnych przysmakach". - To jest kuchnia bardzo prosta, ciężka i jednocześnie bardzo smaczna - mówi w Czwórce. Zobacz więcej na temat: Czwórka hobby kulinaria kuchnia polska kuchnia regionalna Kamil Jasieński
Tradycje kulinarne Polski - rola jedzenia w domowych obrzędach Kuchnia Polski od czasów dawnych Słowian po współczesność. Również opowieść o naszej kulturze kulinarnej, znaczeniu jedzenia świątecznego i jego roli w domowych obrzędach. Gościem wigilijnego wydania "Drogi przez mąkę" była Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". Zobacz więcej na temat: Łukasz Modelski kuchnia polska Dwójka Boże Narodzenie
"Tradycje kulinarne Polski" - od Szczodrych Godów po Wigilię - Chrześcijańska wigilia w pewien sposób jest nałożona na kanwę tego, co już wcześniej istniało - na kanwę kultury słowiańskiej - wyjaśnia badaczka kultury kulinarnej Magdalena Tomaszewska-Bolałek, autorka książki "Tradycje kulinarne Polski". - W tym czasie Słowianie świętowali Szczodre Gody - okres powrotu słońca, zwrot w stronę wiosny. Zobacz więcej na temat: Czwórka kulinaria święta podróże Piotr Firan kuchnia polska Wigilia Słowianie tradycja
Świąteczna uczta Jana III Sobieskiego. Czy dziś jedlibyśmy ją ze smakiem? Wigilia to od wieków wieczerza postna spożywana w przeddzień Bożego Narodzenia. Postne dania tego wieczora spożywał też król Jan III Sobieski w XVII wieku, by pierwszego dnia świąt oddać się kulinarnej rozpuście. Czy dziś smakowałyby nam świąteczne królewskie dania? Zobacz więcej na temat: Czwórka Martyna Matwiejuk kuchnia polska jedzenie król Jan III Sobieski Wilanów
NASZ WYWIAD Ryby na wigilijnym stole. Historyk: przed wojną popularny był karp w sosie polskim, czyli w piernikach - Karp w dawnej Polsce był jedną z najpopularniejszych ryb, ponieważ był duży i tłusty, a tłuste ryby w czasach głodu niezwykle ceniono. Jeszcze przed wojną jedzono m.in. karpia w sosie polskim, czyli w piernikach. Ale na wigilijnym stole znajdowały się też szczupaki, łososie, jesiotry i wiele innych gatunków ryb - mówi w rozmowie z portalem PolskieRadio24.pl dr hab. Jarosław Dumanowski, historyk sztuki kulinarnej, profesor UMK w Toruniu. Zobacz więcej na temat: Wigilia Boże Narodzenie ryby Karp tradycja żywność święta jedzenie KULTURA kuchnia polska Jadwiga Andegaweńska Władysław Jagiełło katolicyzm potrawy Polskie Radio 24 POLSKA
WYWIAD Dania wigilijne w dawnej Polsce. Karp, barszcz i... ślimaki Dawniej o wigilijnej wieczerzy myślano już jesienią, na wsiach przygotowywano przetwory, a na potrzeby królewskiego dworu odbywały się prawdziwe rybne żniwa. Choć zatraciliśmy wiele z różnorodności potraw dawnej Wigilii, to nadal pozostaje ona żywym świadectwem polskiej historii kulinarnej. Przekonuje o tym badacz i popularyzator dziejów kuchni polskiej, prof. Jarosław Dumanowski. Zobacz więcej na temat: HISTORIA kuchnia polska Wigilia Boże Narodzenie magazyn 2022/2023
Salceson najgorszą mięsną potrawą na świecie! – Czuję się urażony – reaguje mistrz kuchni Grzegorz Łapanowski Według autorów strony Tasteatlas salceson to najgorsza potrawa z mięsa na świecie. Na drugim miejscu przygotowanego przez ten popularny kulinarny portal rankingu uplasowało się słowackie salami, a na trzecim szynka przygotowywana w amerykańskiej Wirginii. Ta wiadomość poruszyła naszych słuchaczy, ale także znakomitego szefa kuchni Grzegorza Łapanowskiego. Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA jedzenie kuchnia polska smak wędliny Grzegorz Łapanowski Piotr Firan Radosław Nałęcz kuchnia regionalna Trójka
Kulinarne triki od zawodowców i amatorów Kucharze profesjonaliści i amatorzy startują w licznych konkursach, gdzie dzielą się swoimi trikami na wymyślne dania. Połączenie grasicy z kefirem zaserwowano podczas konkursu Smaki Redyku, w Wielkiej Fecie na TikToku oczarowała mnogość "pomarańczowych" dań. Zobacz więcej na temat: Czwórka Marta Hoppe kuchnia polska kuchnia regionalna media społecznościowe STYL ŻYCIA hobby
Dzień Kotleta Schabowego – król polskich stołów z austriackim rodowodem Choć nad Wisłą pojawił się dopiero niecałe dwieście lat temu, dziś uchodzi za jedno ze sztandarowych dań kuchni polskiej. Doczekał się też własnego święta – Dzień Kotleta Schabowego przypada 7 listopada. Zobacz więcej na temat: kotlet schabowy kuchnia polska kuchnia Trójka Radosław Nałęcz Piotr Firan Grzegorz Łapanowski
Tajemnice polskiej kuchni okiem Tomasza Strzelczyka W swoich trzech książkach Tomasz Strzelczyk zamknął tajemnice polskiej kuchni. - Pomysł przy trzeciej książce przyświecał mi ten sam: ma być smacznie i domowo - podkreśla autor w rozmowie z Kamilem Jasieńskim. Zobacz więcej na temat: Czwórka Kamil Jasieński kuchnia kuchnia polska kuchnia regionalna
Bigos: czy istnieje przepis idealny? Odkrywamy tajemnice naszej narodowej potrawy! Za oknami jesień w pełnej krasie, a w kuchni już na dobre rozsiadły się potrawy cięższe, rozgrzewające i pożywne. A jednym z takich jesienno-zimowych klasyków rodzimego kucharzowania jest bigos. W każdym domu przygotowywany inaczej, wg specjalnych, rodzinnych przepisów, czasami przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Co więc powinno znaleźć się w prawdziwym, klasycznym polskim bigosie? O tym w rozmowie z Anną Popek mówi szef kuchni Łukasz Konik, autor m.in. książki "Kuchnia regionów". Zobacz więcej na temat: STYL ŻYCIA kuchnia polska bigos jedzenie kuchnia Anna Popek