Kulinarne zastosowania tłuszczów zwierzęcych

Gościem "Drogi przez mąkę" był Zbigniew Kmieć - ekspert kulinarny, kucharz, współorganizator Festiwalu Smaku w Grucznie.
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjneFoto: Koldunov/Shutterstock
O Audycji

Do czego najlepiej nadaje się smalec wieprzowy? Jakie są zalety łoju wołowego? Skąd wziąć tłuszcz barani? Jak wykorzystać tłuszcz z kury, kaczki i gęsi? Czy śmietana może służyć do smażenia?

O rozmaitych sposobach wykorzystania tłuszczów zwierzęcych opowiadał w audycji Zbigniew Kmieć - ekspert kulinarny, kucharz, współorganizator Festiwalu Smaku w Grucznie.

***

"Droga przez mąkę" to erudycyjny program kulinarny na temat związku kuchni z cywilizacją. Autor programu, Łukasz Modelski, będzie omawiać z gośćmi wątki kulinarne w literaturze i w innych dziedzinach sztuki. Ponadto: recenzje książek kucharskich, kulinarnych, kulinarno-podróżniczych etc. Na zakończenie utwór muzyczny z krótkim omówieniem, muzyka wyłącznie klasyczna, jej autorski wybór "pasujący" do głównego dania, czyli tematu kulinarnego omawianego w programie.

***

Tytuł audycji: Droga przez mąkę

Prowadził: Łukasz Modelski

Data emisji: 4.06.2023

Godz. emisji: 11.00

pg

Playlista