Tajemnice pól herbacianych na Sri Lance

  • Facebook
  • Twitter
  • Wykop
  • Mail
Tajemnice pól herbacianych na Sri Lance
zdjęcie ilustracyjne Foto: Shutterstock/melis

Po wojnie domowej na Sri Lance coraz silniej rozwija się tam turystyka. Jednym z typowych przystanków w trakcie wycieczek po wyspie są pola herbaciane. 

Posłuchaj

Sri Lanka, czyli kraina herbaty (Świat z Lotu Drozda/Trójka)
+
Dodaj do playlisty
+

Nowregia 1200.jpg
Jak się żyje w "najlepszym kraju na świecie"?

To na nich uprawia się słynną, cejlońską herbatę, której historia nie jest jednak bardzo długa. – W połowie XIX wieku pojawił się na Sri Lance nowy gatunek grzyba, który zniszczył wszystkie uprawy kawy. Dlatego też plantatorzy sprowadzili tam nową roślinę, czyli herbatę właśnie. Oprócz niej pojawiło się wielu nowych ludzi, którzy zostali tam wysłani w celu uzupełnienia braków w miejscowej sile roboczej. Herbata z Cejlonu szybko zyskała wielką popularność na całym świecie i przez długi czas uznawano ją za najlepszą. Niestety, w ostatnich latach dzieje się z tym przemysłem coś niedobrego – opowiada Tomasz Augustyniak.

Jak wygląda produkcja herbaty? Skąd biorą się obecne problemy jej plantatorów? 

Zapraszamy do wysłuchania audycji, w której także:

  • Plemię Dani w zachodniej Papui należy do ostatnich na wyspie, które zdołały utrzymać tradycyjną kulturę i obyczaje. Opowie o nim Grzegorz Kapla. 
  • "Tysiąc szklanek herbaty" powraca - nowe, rozszerzone wydanie popularnej książki Roberta "Robba" Maciąga wraca do księgarń.

***

Tytuł audycji: Świat z lotu Drozda
Prowadzi: 
Paweł Drozd
Goście: Tomasz Augustyniak (bloger, dziennikarz), Grzegorz Kapla (pisarz, dziennikarz), Robert "Robb" Maciąg (pisarz)
Data emisji: 25.03.2018
Godzina emisji: 8.07

ml/gs

Polecane