Porcelana II Rzeczpospolitej. Z czego jadały głowy polskiego państwa?
Jesień i zima to czas, kiedy szczególnie jesteśmy narażeni na zagrożenie grypą. W tym roku doszło dodatkowe równie niebezpieczne, a niekiedy nawet bardziej, zagrożenie – COVID-19. Jak to jest, że niektórzy przechodzą to lekko, wręcz bezobjawowo, a inni niezwykle ciężko?
49:23 2021_01_24 11_08_47_PR3_Leniwe_przedpoludnie.mp3 Jak naturalnie wzmocnić organizm? (Leniwe przedpołudnie/Trójka)
– Podatność na zarażenia zależy od naszej odporności, od zdolności organizmu do wczesnego wykrycia i zwalczenia choroby, zanim rozwiną się jej objawy – mówi Maria Sędziak, naturoterapeutka.
W jaki sposób należy budować naturalną odporność organizmu? Okazuje się, że niezwykle ważnym elementem jest planowanie: chodzi o to, aby np. wieczorem poprzedniego dnia przygotować sobie odpowiedni posiłek, mieć świadomość, co się zje.
– Zaczynajmy dzień od szklanki ciepłej wody z dodatkami. Sok z połowy cytryny lub limonki, drobno pokrojony kawałek (ok. 2 cm) świeżego imbiru (lub łyżeczka suszonego) zalewamy wrzątkiem, trochę wystudzamy, dodajemy miodu – radzi pani Maria.
Po takim wstępie możemy zjeść śniadanie: o tej porze roku koniecznie na ciepło. Np. kasza jaglana z jajkiem na miękko plus brokuły albo duszone warzywa. Jak widać, naturalna dieta, wsparta odpowiednimi produktami, może dać bardzo dobre rezultaty.
Ponadto w audycji
- kim była Stanisława Leszczyńska - położna z Auschwitz-Birkenau?
- Sławomir Łosowski - o tym jak wpłynęło na niego pandemiczne zamknięcie i planach zespołu Kombi
***
Tytuł audycji: Leniwe przedpołudnie
Prowadzi: Anna Popek
Data emisji: 24.01.2021
Godzina emisji: 11.08
pr