Urlop w Grecji Zaczęły się wakacje. Wielu z nas planuje spędzić je za granicą. Pamiętajmy o tym, że w związku z pandemią COVID-19 poszczególne kraje utrzymują własne zasady i restrykcje dotyczące przekraczania granicy i pobytu, kontaktów społecznych, noszenia maseczek, kwarantanny itd. W "Trójkowym serwisie wakacyjnym" raportujemy dla Państwa sytuację w poszczególnych krajach, które są celami wakacyjnych wyjazdów Polaków. Publikujemy użyteczne linki, z którymi warto zapoznać się przed wyjazdem. Zobacz więcej na temat: Trójka Witold Lazar
Nie marnujmy żywności Projekt PROM, którego celem jest zbadanie, ile żywności marnuje się w Polsce w całym łańcuchu żywnościowym – zwanym: od pola do stołu. To pierwsza tego typu inicjatywa badawcza w naszym kraju. Najnowsze wyniki po ponad dwóch latach badań dostarczają nam informacji, w jaki sposób możemy przeciwdziałać marnowaniu żywności. W Polsce tracimy rocznie blisko 5 mln ton żywności, a za największą część – aż blisko 3 mln ton – odpowiadają konsumenci. Liderem projektu jest Federacja Polskich Banków Żywności, a partnerami m.in. Instytut Ochrony Środowiska – PIB i SGGW w Warszawie. Zobacz więcej na temat: Trójka Elżbieta Korczyńska