Najlepsza kutia? "Podstawa to pszenica i mak"

Ostatnia aktualizacja: 22.12.2015 10:00
Jest jedną z 12 potraw tradycyjnej wschodniosłowiańskiej wieczerzy wigilijnej, a jej sekret kryje się w... przepisie babci reportera Czwórki.
Audio
  • Chcesz zrobić pyszną kutię na Wigilię? Mamy sprawdzony przepis! (Się mówi/Czwórka)
Kutia zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu oraz bakalii - różnorakich orzechów, rodzynków i innych dodatków
Kutia zwyczajowo robiona jest z obtłuczonej pszenicy, ziaren maku, słodu, miodu oraz bakalii - różnorakich orzechów, rodzynków i innych dodatkówFoto: PAP/Wojciech Pacewicz

Czytaj także
mikołaj święta 1200.jpg
Czy to już koniec białego Bożego Narodzenia?

Żeby kutia nam się udała, należy dodać do niej tyle samo przenicy, co maku, i to koniecznie zaparzonego w mleku. - Kolejnymi składnikami są miód oraz bakalie - wyjaśnia babcia Jakuba Jamrozka i dodaje, że do samego procesu przygotowania kutii najlepiej nadaje się "stępa".

W audycji tłumaczymy, na czym polegał tradycyjny sposób przygotowania wigilijnej kutii i podpowiadamy, czym ową "stępę" zastąpić. Zdradzamy też, dlaczego z robieniem kutii nie należy czekać na ostatnią chwilę.

***

Tytuł audycji: Się mówi

Przygotowała: Jakub Jamrozek

Data emisji: 22.12.2015

Godzina emisji: 15.00

kul/kd

Czytaj także

Marta Dymek i jej wegańskie Boże Narodzenie

Ostatnia aktualizacja: 23.12.2014 11:50
Marta Dymek zaryzykowała i rzuciła pracę, by w całości poświęcić się prowadzeniu bloga kulinarnego. Dziś wydała książkę "Jadłonomia. Kuchnia roślinna. 100 przepisów nie tylko dla wegan".
rozwiń zwiń
Czytaj także

Wigilia wege: bez ryb, ale z barszczem i ciastem

Ostatnia aktualizacja: 20.12.2015 12:40
Pierogi, grzyby, bigos, barszcz z uszkami czy ciasta - wszystkie te świąteczne potrawy można przygotować bez użycia składników pochodzenia zwierzęcego.
rozwiń zwiń