Podróż na wschód. Cel: Gruzja

Ostatnia aktualizacja: 03.07.2012 15:41
Gruzja to kraj morza i gór, bakłażana na 1001 sposobów, najdłuższych toastów i przepięknych tańców mówiących o charakterze narodu. Krzysiek Grzybowski, Kasia Tarnopolska i ich gość przekonują w Czwórce dlaczego warto się tam wybrać.
Audio

Często od kuchni zaczynamy oswajać się z nowym krajem, miejscem do którego chcemy pojechać. Smakami i zapachami przyciąga również kuchnia gruzińska. O tradycyjne dania tego kraju pytała Kasia Tarnopolska.

- Chinkali to taki rodzaj pierogów. Jest to narodowe danie gruzińskie zrobione z ciasta - w środku jest mięso. Może mieć też inne nadzienia: ser, ziemniaki, grzyby. 

- Nasza kuchnia jest również bogata w potrawy dla wegetarian. Bakłażana przygotowujemy na 1001 sposobów, w każdej rodzinie przygotowuje się go inaczej - mówi Giorgi Maglakelidze, czwórkowy gość.

Do specjałów i rarytasów należy również wino. Wykopaliska i badania dowodzą, że wino w Gruzji wyrabiano już siedem tysięcy lat przed naszą erą.

- Wino robi się w ceramicznych dzbanach, a te przechowywane są w ziemi - opowiada gość Kasi Tarnopolskiej i Krzysztofa Grzybowskiego.

Gruzja to oczywiście nie tylko przysmaki i wino. Ten przepiękny kraj można zwiedzać pieszo, rowerem lub na miejscu wynająć samochód. Niektórzy decydują się również na podróżowanie autostopem. Sprzyja temu gruzińska gościnność, porównywalna do sławnej polskiej gościnności. Jak mówi Giorgi Maglakelidze, Polacy są bardzo serdecznie witani w Gruzji, zwłaszcza po wojnie 2008 roku, kiedy Gruzja otrzymała od Polski ogromną pomoc i wsparcie.
Jeśli zostaniemy zaproszeni do gruzińskiego domu na pewno nie ominą nas toasty. Tam biesiada trwa od wieczora do rana, bo każdy toast zajmuje około pół godziny. Wznoszony jest przez mistrza, określanego słowem "tamada". Toast wygłaszany jest wierszem, innym razem jest opowiadaniem. Posłuchaj audycji Krzysztofa Grzybowskiego "4 do 4" i dowiedz się więcej na temat Gruzji.

Zapraszamy również do wysłuchania materiału Karoliny Mózgowiec, która dokładnie sprawdziła, jak to jest z tymi gruzińskimi toastami.

(pj)

Czytaj także

Sprawdź, czym się różni jedzenie od "żarcia"

Ostatnia aktualizacja: 25.11.2011 00:01
Diabeł jak zwykle tkwi w szczegółach i… w kaloriach. Wbrew pozorom szybkie "żarcie" nie jest takie niezdrowe. Kebab, hamburger czy zapiekanka raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzą.
rozwiń zwiń
Czytaj także

The Pryzmats: Każdy z nas ma inne zajawki, ciężko dać się zaszufladkować

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2012 16:00
Jeden z blogerów napisał o muzyce sekstetu z Żywca - rap jakiego w Polsce nie było. Trafnie! Czwórka objęła patronatem "Coś z niczego", debiutancką płytę grupy.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Ile kosztuje twoje dziecko?

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2012 16:01
Dzieci są bezcenne, ale niestety... niezbyt "tanie". Utrzymanie i wychowanie statystycznego potomka, od narodzin do ukończenia 20. roku życia, to koszt rzędu 176 tysięcy złotych.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Kto trzyma rękę na domowej kasie, czyli finanse w związku

Ostatnia aktualizacja: 22.06.2012 16:00
To wygląda z reguły tak: nie chcemy się kłócić o pieniądze i nie lubimy tego robić, ale gdy już pokłócimy się o jakąkolwiek inną błahostkę – zawsze niemal dochodzi do tematu finansów. A wtedy nie ma zmiłuj: pierzemy brudy czterech pokoleń w rodzinie partnera.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Rowerem przez Islandię

Ostatnia aktualizacja: 28.06.2012 14:00
2,5 tysiąca kilometrów na jednośladzie to wyzwanie jakie stawia przed sobą Piotr Mitko. Celem jego wyprawy jest pomoc podopiecznemu Fundacji Jaśka Meli "Poza Horyzonty".
rozwiń zwiń