Najlepsze chińskie śniadanie? "Je się na ulicy i w pidżamie"

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2023 13:20
Chińskie jedzenie kojarzy się przede wszystkim z ryżem. Ale kuchnia z tej części Azji ma nam dużo więcej do zaproponowania: pierożki wonton, bułeczki baozi oraz youtiao - śniadaniowy przysmak, który podbija internet. 
Najlepsze śniadania w Chinach je się o świcie i na ulicy - na zdjęciu tradycyjny street food w Szanghaju.
Najlepsze śniadania w Chinach je się o świcie i na ulicy - na zdjęciu tradycyjny street food w Szanghaju. Foto: Zharov Pavel/Shutterstock.com

Najlepsze śniadania - dla rannych ptaszków

- Najlepsze śniadania w Chinach je się o świcie, nawet już o 5 rano - opowiada sinolożka Kasia Pawlak. - Wtedy to ulice tamtejszych miast zastawione są trójkołówkami i innymi śmiesznymi pojazdami. W każdym kotle gotuje się coś innego, na każdej patelni smaży się inną potrawę. To wszystko jest pyszne, bo świeże i bardzo tanie.

Poranny klasyk: chińskie faworki

Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych na świecie - zdrową i harmonijnie wpływającą zarówno na duszę, jak i na ciało. - Śniadanie uliczne to mój ulubiony posiłek. Na ogrzewanej węglem płycie smaży się naleśniki. Kiedy ciasto się zetnie, dodaje się do niego jajko i powstaje coś, co przypomina nasze faworki, ale nie jest słodkie i trochę kiszonych warzyw. To wszystko się zawija i powstaje youtiao. Danie serwuje z napojem sojowym, który budzi lepiej niż kawa - mówi gość Czwórki. - Youtiao najlepiej smakuje, kiedy człowiek wyjdzie z domu w pidżamie i w kapciach, na luzie. Co prawda władze walczą z takim strojem i przekonują, że jest to nie jest kulturalne, ale mnie akurat nie przeszkadza, bo pokazuje, że w naszym życiowym będzie można złapać codzienność i się nią delektować.  

Wariacje na temat youtiao

Ten nieskomplikowany przepis doczekał się wielu eksperymentalnych realizacji. Można więc youtiao serwować jako danie śniadaniowe lub przekąskę w ciągu dnia. Można podawać na słodko z kremami, nutellą, dżemem lub na bardziej wytrawny sposób. Smakołyk można serwować w całości lub pokrojony wzdłuż, wtedy odsłania się biały puszysty środek z zagłębieniami i powierzchnią, którą można wypełniać kremem dokładniej. 

zdjęcie ilustracyjne zdjęcie ilustracyjne

 

Posłuchaj
02:18 CZWÓRKA Majowka z Czworka - sniadanie 03.05.2023.mp3 Przepis na śniadanie z Chin (Pierwsze słyszę/Czwórka)

***

Tytuł audycji: Pierwsze słyszę

Prowadzi: Kamil Jasieński

Data emisji: 03.05.2023

Godzina emisji: 07.15

kul/ans

Czytaj także

Grzegorz Łapanowski: nie robi się z talerza bizancjum!

Ostatnia aktualizacja: 01.05.2017 11:30
- W kuchni najlepsze są rozwiązania proste i wiekowe. Jeśli nasza babcia robi pyszny rosół, to wykorzystajmy to. Niech nauczy nas,, jak powinnien smakować tradycyjny bulion, zanim zaczniemy do niego dorzucać trawę cytrynową i chili - przekonuje szef kuchni Grzegorz Łapanowski.
rozwiń zwiń
Czytaj także

Natalia Maszkowska: w kuchni gotuję, a nie odtwarzam przepisy

Ostatnia aktualizacja: 07.03.2023 16:40
Natalia Maszkowska gotuje prosto, szybko, z ogólnodostępnych składników i dla każdego. Nic więc dziwnego, że jej kanał kulinarny na polskim TikToku ma miliony wyświetleń.
rozwiń zwiń