Ciasteczka z wróżbą. "Wielki sukces stoi przed Tobą"

Ostatnia aktualizacja: 29.08.2021 10:50
Według jednej z legend ciasteczko z wróżbą powstało w XIII wieku, kiedy to Mongołowie najeżdżali Chiny, a plany powstania przeciw nim przemycano właśnie w małych ciastkach. Dziś zamiast tajnych komunikatów, w ciasteczkach znajdują się chińskie przysłowia, a "fortune cakes" to jedna z ulubionych przekąsek Amerykanów.
Fortune cakes, czyli ciasteczka z wróżbą
Fortune cakes, czyli ciasteczka z wróżbąFoto: AS Food studio/Shutterstock.com

Rocznie na świecie produkuje się 3 miliardy ciasteczek z wróżbą. Zdecydowana większość z nich trafia na amerykańskie stoły Natasha Su-Chang

Choć na pierwszy rzut oka przypominają ciasteczka księżycowe, czyli tradycyjne chińskie wypieki przygotowywane na Święto Środka Jesieni, to z tamtejszą tradycją nie mają wiele wspólnego. Obecnie przyjmuje się, że ciasteczka z wróżbą powstały w XIX wieku w Japonii na terenie miasta Kioto, a w XIX wieku - podczas emigracji Japończyków do Stanów Zjednoczonych - trafiły na amerykańskie stoły.

Posłuchaj
11:54 CZWÓRKA Nie na zarty - ciasteczka z wrozba 28.08.2021.mp3 Jak przygotować ciasteczka z wróżbą? (Nie na-żarty/Czwórka)

Zobacz
Sabino Parente Shutterstock CIASTKO PORTUGALIA 1200.jpg
Pastéis de nata. "Słodkość klasztorna" z Portugalii

- Żeby przygotować takie danie potrzebujemy jajek, mąki, oleju i odrobiny wody. Ciasto zagniatamy, aż stanie się elastyczne, ale niezbyt twarde - mówi trenerka kuchni chińskiej, Natasha Su-Chang. - Później musimy je bardzo cienko rozwałkować i wyciąć kółeczka, włożyć w nie nadzienie i wróżby, i wstawić do piekarnika o temperaturze 150 st. Ciasteczka będą gotowe, kiedy osiągną złocisty kolor.

Posłuchaj także:

Zobacz
Awirut Somsanguan Shutterstock new york chees cake 1200.jpg
New York Cheescake. Sernik z kąpieli wodnej

Pierwsze ciasteczka nadziewane były sezamem i ryżem. Dziś można je podawać na przykład z czekoladą. To idealna przekąską na imprezę - na zakończenie roku, na sylwestra, z powodu awansu. Chińskie ciasteczka z wróżbą coraz częściej pojawiają się także w weselnym menu. 

***

Tytuł audycji: Nie na-żarty

Prowadzi: Mateusz Kulik

Gość: Natasha Su-Chang (trenerka kuchni chińskiej)

Data emisji: 28.08.2021 

Godzina emisji: 17.16

kul

Czytaj także

Kuchnia Karaibów. "Tygiel kulturowy, w którym mieszają się smaki"

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2021 09:30
- Na Jamajce spotkały się kultury całego świata i bezpośrednio wypłynęły na tradycje kulinarne tego rejonu. Tutaj grill oznacza respect - opowiada Tomek Królikowski.
rozwiń zwiń

Czytaj także

Szwecja od kuchni: śledź, bułka, no i klops

Ostatnia aktualizacja: 13.06.2021 10:50
Najpopularniejszym składnikiem kuchni szwedzkiej są śledzie - tak w jednym z najnowszych rankingów zdecydowali sami Szwedzi. - W menu są od zarania dziejów i doczekały się wielu sposobów podania. Ze względu na geograficzne usytuowanie Szwecji - są tam najlepsze i najświeższe - mówi Zofia Jagiełło-Lindström autorka książki "Radość gotowania po szwedzku".
rozwiń zwiń