Skąd pochodzi bundz?
W przygotowaniu zestawienia portal Taste Atlas bazował na ocenach wystawionych przez jego użytkowników. W rankingu dominowały sery z Włoch i Francji. Ale smakosze docenili także walory smakowe polskiego produktu. - Bundz jest serem dość specyficznym, bo świeżym. A takich serów jest mało na świecie - zauważa Kamil Wernicki, współautor książki "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów". - Robi się go z mleka owczego, głównie na Podhalu. W Krakowie można go kupić na każdym straganie, w innych częściach Polski też jest dostępny, ale trzeba trochę poszukać.
Ser z aplikacją
W 2005 roku bundz został wpisany na listę produktów tradycyjnych. - Na Zachodzie Europy istnieje coś takiego jak Apelacja AOP i IOP, czyli przepis na ser, który mówi jasno i wyraźnie, z czego i w jaki sposób ma być on wykonany - wyjaśnia gość Czwórki. - W Polsce nie mamy takiego systemu, aczkolwiek oscypek, jako produkt regionalny, ma swoje wytyczne. W przypadku bundzu takie wytyczne nie istnieją, natomiast przyjmuje się, że ten ser powinien być zrobiony z mleka owczego. Są jednak producenci, którzy dodają do niego mleko krowie. Smakosze zaś twierdzą, że najsmaczniejszy jest bundz z wiosennego wypasu owiec.
Czy parmezan jest przereklamowany?
Na pierwszym miejscu w zestawieniu znalazł się król wszystkich serów, czyli Parmigiano Reggiano. - Mnie osobiście dziwi taki wybór i w ogóle myślę, że zestawienie jest dość przypadkowe albo tendencyjne - przyznaje rozmówca Kamila Jasieńskiego. - Gdybym ja robił taki ranking, nie umieściłbym w pierwszej dziesiątce aż tylu serów z Włoch. Choć dobry parmezan jest dobrym parmezanem i tutaj nie ma żadnej dyskusji. Brakuje mi jednak serów z innych regionów, na przykład ze Szwajcarii czy z Wielkiej Brytanii.
Zobacz także:
Domowe serowarstwo w Polsce
Warto jednak docenić to, że Polska, choć nie słynie z produkcji serów, zajęła tak wysokie miejsce. - Serowarstwo w naszym kraju przeżywa renesans. Pojawiają się nowe gatunki i nowe smaki, przy czym są one dostępne głównie na lokalnych rynkach, nie w internecie i nie w supermarketach - opowiada Kamil Wernicki. - Warto rozejrzeć się po swojej okolicy, bo prawdopodobnie okaże się, że jest ktoś, kto produkuje własne sery. Niekoniecznie na dużą skalę, ale za to wyśmienite - podkreśla gość audycji.
08:23 CZWÓRKA NDT - sery 03.03.2023.mp3 Ranking najlepszych serów na świecie komentuje Kamil Wernicki, współautor książki "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów" (Najlepszy dzień tygodnia/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Najlepszy dzień tygodnia
Prowadzi: Kamil Jasieński
Gość: Kamil Wernicki (współautor książki "Ser. Dojrzewający przewodnik dla koneserów")
Data emisji: 03.03.2022
Godzina emisji: 8.30
kul