COBB - kultowa sałatka
Nie zawsze, marząc o kuchni amerykańskiej, musimy sięgać po fast foody i smażone mięso. Dania Stanów Zjednoczonych to też sałatki. Wśród nich klasykiem jest sałatka COBB, która składa się z czterech rodzajów sałat, z jajek, awokado, pomidorów, kurczaka, cebuli, bekonu i niebieskiego sera. To doskonała propozycja na lunch, przekąskę, a nawet samodzielne danie obiadowe. - W Stanach Zjednoczonych to klasyk, na Starym Kontynencie wiadomo o niej niewiele. Sama się o tym przekonałam, szukając w sieci przepisu - opowiada blogerka kulinarna Gosia Kijowska. - Jeśli chodzi o sposób przyrządzania to jest to danie, które może zrobić każdy. Zaczynamy od wytopienia boczku i opieczenia piersi z kurczaka. Nie przesadzam z przyprawami, pamiętam też o właściwiej temperaturze, żeby "gorące" składniki sałatki "nie sparzyły" pozostałych.
Jedzeniowy recycling na miarę sałatki jarzynowej
Genezy tego dania możemy szukać w historii lat 30. XX wieku, w hollywoodzkiej restauracji The Brown Derby. Jedna z wersji mówi, że właściciel lokalu Robert Cobb pewnego dnia przyszedł do restauracji bardzo głodny i wyjął z lodówki to, co w niej znalazł. W drugiej - za autora sałatki COBB uznaje się ówczesnego szefa kuchni The Brown Derby, który wymyśloną przez siebie sałatkę nazwał na cześć właściciela. - W obu wersjach podaje się, że sałatka powstała z resztek, więc zalicza się do jedzeniowego recyclingu. Pod tym względem jej polskim odpowiednikiem może być sałatka jarzynowa - śmieje się rozmówczyni Mateusza Kulika. - Dotarłam też do informacji, że to danie zostało specjalnie przygotowane dla hollywoodzkiego showmana Sida Graumana, który był po zabiegu stomatologicznym i miał problemy z gryzieniem. To tłumaczy, dlaczego składniki sałatki są drobno siekane.
Sprawdź także:
Talerz obfitości - ile ma kalorii?
Sałatka Cobb podawana jest w różnych formach. Składniki mogą leżeć koło siebie na półmisku, a w oddzielnym dzbanuszku dostajemy sos, albo mogą być wymieszane jeszcze w kuchni. A co sprawia, że przepis na sałatkę jest tak łatwy do zapamiętania? Otóż każda litera wyrażenia "eat COBB" odpowiada poszczególnym składnikom dania: E - Egg, A - Avocado, T - Tomato, C - Chicken, O - Onion, B - Bacon, B - Blue Cheese. - To są zdrowe produkty, ale ich obfitość w tej sałatce sprawia, że wcale nie jest ona taka lekkostrawna - dodaje blogerka.
13:31 CZWÓRKA Nie na zarty - salatka 02.12.2022.mp3 Sałatka COBB - skąd się wizieła i jak ja przygotować? (Nie na-żarty/Czwórka)
***
Tytuł audycji: Nie na-żarty
Prowadzi: Mateusz Kulik
Gość: Gosia Kijowska (autorka bloga Dayli Cooking)
Data emisji: 03.12.2022
Godzina emisji: 17.15
kul